Незважаючи на безпекові ризики, навіть після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україні продовжують працювати тисячі підприємств. Одні на якийсь час призупинили свою роботу, а згодом адаптували під нові реалії, другі – релокували бізнес у більш сприятливі регіони, треті ж – ні на мить не зупинялися. І в першу чергу до останньої групи відносяться великі підприємства, які надають ті чи інші послуги населенню та юридичним особам. Одним із таких на Чернігівщині є й АТ «Чернігівобленерго». Навіть у період активної фази бойових дій його працівники ні на день не припиняли своєї роботи – якою б важкою не була ситуація в області, вони намагалися будь-що забезпечити своїх споживачів електроенергією.

Слід визнати, що робота під час воєнного стану (і особливо в зоні бойових дій) пов’язана з великою кількістю нових і часто смертельно небезпечних ризиків. За даними Державної служби України з питань праці, в середньому щодня під час виконання трудових обов’язків в Україні гине три працівники. Половина з них – внаслідок бойових дій. І, на жаль, значна частина із них – енергетики.

– Оскільки частина наших дільниць і досі працює в умовах бойових дій, ми маємо мінімізувати ризики для життя та здоров’я їх працівників усіма можливими способами, – говорить директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – І в цьому нам дуже допомагають Дні охорони праці. По-перше, це ще одне нагадування про те, що часто праця, до якої ми звикли і робимо «на автоматі», може таїти в собі справжню небезпеку, по-друге, це можливість дати працівникам компанії нові знання, які дозволять їм цієї небезпеки уникнути.

Так, 13 липня у черговий День охорони праці енергетики Чернігівщини практикувалися перевіряти відсутність напруги на навчальних полігонах в електроустановках до та вище 1000 В, виводити у ремонт КТП 10/0,4 кВ та оформляти допуск бригади до роботи на ньому, перевіряли забезпечення бригад запобіжними поясами та стропами, страхувальними канатами та іншим приладдям, обговорювали організацію протиаварійних та протипожежних тренувань. А до енергетиків Семенівської дільниці Корюківського РЕМ завітав ще й особливий гість – радник начальника Корюківської РВА, інструктор з тактичної медицини Денис Мостович.

Після заняття із тактичної медицини за протоколами MARCH, частиною якого Денис поділився з енергетиками протягом попереднього Дня охорони праці в Корюківці, було вирішено провести окремі заняття з працівниками підрозділів, які безпосередньо працюють у зоні бойових дій.

– Почали з Семенівщини, адже територія, яка входить в зону обслуговування цієї дільниці, обстрілюється рашистами мало не щодня. Мішенню для ворога тут стають в тому числі й об’єкти енергопостачання. Відновлювати їх роботу нашим енергетикам доводиться у дуже небезпечних умовах, – пояснює Юрій Волохін.

На заняття з Денисом Мостовичем зібрався увесь персонал Семенівської дільниці.

– Ми живемо у такій близькості до російського кордону, що небезпека чатує просто на кожному кроці, а тому такі знання можуть згодитися кожному, – кажуть енергетики.

Кілька годин під керівництвом інструктора вони вчилися різними способами зупиняти масивну кровотечу, тампонувати рани, забезпечувати прохідність дихальних шляхів, робити штучне дихання, попереджувати переохолодження.

– Дехто проходить це заняття уже вдруге, і це помітно. Люди вже знають, що треба робити в тому чи іншому випадку, – говорить Денис Мостович. – І це радує. Адже є велика імовірність, що при отриманні таких травм у реальному житті вони зможуть зібратися і правильно надати допомогу собі і товаришам. Якщо завдяки цьому збережеться бодай одне життя, уже варто заради цього проводити такі заняття.