Днями АТ «Чернігівобленерго» відвідали представники ДП «Сіменс Україна» – дочірнього підприємства світового технологічного концерну, який спеціалізується на виготовленні обладнання для електрифікації, автоматизації та цифровізації.

– Основна мета нашого візиту – отримання зворотного зв’язку від технічних служб вашого підприємства, які експлуатують наше обладнання, – пояснив начальник відділу електроенергетики та автоматизації ДП «Сіменс Україна» Дмитро Резніченко.

Разом з в.о. директора технічного АТ «Чернігівобленерго» Олександром Марчуком представники «Сіменс Україна» подивилися об’єкти з новим обладнанням, обговорили особливості його монтажу та експлуатації, а також окреслили перспективи подальшої співпраці.

– Обладнання «Сіменс» у наших мережах експлуатується із 2019 року (закуповувалося воно за кошти інвестиційної програми), однак його було не так вже й багато, – говорить в.о. Олександр Марчук. – А у 2022 році після звільнення нашої області від рашистів, у якості гуманітарної допомоги наше підприємство отримало 24 вакуумні вимикачі 10 кВ «Сіменс», чотири реклоузери 35 кВ та пристрої релейного захисту та автоматизації. Усе це – якісне, сучасне обладнання, яке допомогло нам не лише відновити пошкоджені мережі, а й значно спростити процес їх обслуговування.

– З початком бойових дій у нашій штаб-квартирі в Німеччині та Австрії було прийнято рішення про надання гуманітарної допомоги Україні. Нашою задачею було сприяння відновленню електроенергії на звільнених територіях. Був виділений бюджет і визначені компанії, які внаслідок бойових дій постраждали найбільше, потрапило в цей перелік й АТ «Чернігівобленерго», – підтверджує Дмитро Резніченко. – У подальшому ми також відкриті до співпраці, маємо чимало нових пропозицій, тож далі все залежатиме від конкурентної ситуації на ринку, технічної політики компанії і, звісно ж, фінансування.

– Протягом останнього року мережі АТ «Чернігівобленерго» поповнилися чималою кількістю новітнього обладнання різних виробників, якого раніше у нас не було. І це направду радує, – каже Олександр Марчук. – Наша компанія розвивається, її працівники постійно навчаються, тож і в подальшому ми готові впроваджувати у свою роботу нове і прогресивне. Єдине, що зараз стоїть на заваді, – недостатність фінансування галузі. Сподіваємось, у подальшому ситуація зміниться і ми зможемо відновлювати пошкоджені і будувати зруйновані мережі за такими ж принципами, за якими зараз працюють наші європейські колеги.