Загальна сума збитків, спричинених крадіжками електроенергії у світі, оцінюється у 96 мільярдів доларів за рік. І це не просто велика цифра! За нею стоять підвищення цін для платоспроможних споживачів, збільшення суми видатків на субсидії, погіршення якості електропостачання, а також криза громадської безпеки, адже часто при таких крадіжках виникає суттєва небезпека через незаконні приєднання до електричних мереж.

– За перше півріччя цього року споживачі Чернігівщини (як побутові, так і непобутові) поза обліком спожили понад 500 тисяч кВт-год електроенергії. У грошовому еквіваленті це близько 3,2 мільйона гривень збитків, – говорить начальник служби технічного аудиту АТ «Чернігівобленерго» Сергій Рубець. – Основні види порушень, які призвели до цього, – відсутність пломб на засобах обліку електроенергії, самовільні підключення поза приладами обліку та використання постійних магнітів для зупинки лічильника (в тому числі спрацювання індикаторів впливу магнітних полів). Чомусь і досі споживачі думають, що виявлення і доведення фактів крадіжки електричної енергії, – справа не з легких. Хоча насправді складнощів таке завдання у нашої служби не викликає. Діючи на випередження, ми постійно вдосконалюємо заходи для боротьби з позаобліковим споживанням електроенергії. Окрім того, здійснюємо профілактичну роботу – контролюємо винесення лічильників на фасади будівель, встановлюємо на лічильники захисні елементи, які сповіщають персонал Товариства про використання споживачами магнітів або іншого забороненого обладнання, встановлюємо лічильники із дистанційним зчитуванням даних у споживачів, та контролюємо заходи щодо унеможливлення доступу споживачів до дооблікових кіл електричної енергії. Отож, як би споживачі не намагалися зекономити на безобліковому споживанні, рано чи пізно усі незаконні підключення будуть виявлені, а їхні винуватці понесуть справедливе покарання.

Нагадаємо: втручання в роботу приладів обліку або ж використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України «Про ринок електроенергії» та Правил роздрібного ринку електроенергії. Кваліфікується воно як «крадіжка» і відноситься до кримінальних злочинів! Покарання за такий злочин передбачає навіть позбавлення волі строком до трьох років.

– Не варто забувати, що крадії електроенергії шкодять не лише оператору системи розподілу, який обслуговує мережі, а й звичайним споживачам, – наголошує Сергій Рубець. – По-перше, незаконні підключення до ліній значно знижують якість електропостачання, чого споживачі просто не можуть не помічати, по-друге, такими діями вони наражають на небезпеку інших людей, адже незаконні приєднання і пошкоджені лічильники значно підвищують імовірність позаштатних ситуацій з електрообладнанням, які можуть призвести до пожеж, ураження струмом тощо.

Україна зараз переживає нелегкі часи. Без перебільшення щосекунди нашим захисникам доводиться боронити українську землю від підступного ворога, а в цей час життя всередині країни погіршує ще й внутрішній ворог! А тому, як ніколи, ми маємо бути єдними і знищувати у всіх сферах життя навіть натяк на незаконні дії, хто б їх не чинив. Лише так усьому світу ми доведемо, що варті підтримки, свободи і вільного розвитку.

Отож, якщо ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані дроти на лініях електропередачі, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи з демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є працівниками АТ «Чернігівобленерго», одразу ж повідомляйте про це у кол-центр Товариства за номером 0-800-210-310 або (0462) 772-901 або ж в поліцію.