Кам’яниця Лизогубів у Седневі – гордість чернігівських енергетиків. У 2001 році АТ «Чернігівобленерго» узяло її під своє покровительство. Історичну будівлю, яку не пошкодував ані час, ані люди, відреставрували за кошти компанії і ось уже 22 роки поспіль постійно підтримують у належному стані. Не дивно, що під час окупації селища у лютому-березні минулого року звернули увагу на неї і російські військові. Майже півтора місяця вони жили у підвалі будівлі, залишивши після відходу розмальовані стіни, купи сміття і загальну атмосферу осквернення духовної пам’ятки. Саме тому після того, як кам’яницю було приведено до нормального стану, енергетики вирішили, що її треба обов’язково освятити. І ось днями настоятель Свято-Георгіївського храму отець Тимон у присутності керівництва компанії провів відповідний обряд.

– Більшість седнівців – нащадки українських козаків, тож ця пам’ятка дуже значима для нас, – наголосив отець Тимон. – Хотілося б зберегти її і для наступних поколінь. Це – наше спільне завдання.

– Кам’яниця Лизогубів – найстаріша мурована житлова будівля Лівобережної України. На жаль, знаємо про неї ми набагато менше, ніж хотілося б, але це аж ніяк не применшує її значущості, – каже директор з персоналу АТ «Чернігівобленерго» Валерій Журбін (який, до речі, за фахом ще й історик). – Вона і досі зберігає в собі купу таємниць, які, можливо, розгадають уже наші нащадки. Ми ж зробимо усе, щоб у них була така змога.

– Мабуть, кожен українець знає безсмертний вислів поета Максима Рильського: «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани». Саме він виникає у думках, щойно ти опиняєшся біля таких історичних пам’яток. Вони нагадують нам про славне минуле наших предків і спонукають творити не менш славне майбутнє, – говорить Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик. – І мабуть зараз, у час, коли в Україні триває повномасштабна війна, їхня важливість зросла у рази. Адже історія доводить не лише українцям, а й усьому світові, що ми маємо право на самовизначення, свободу і незалежність. Тож я горджуся тим, що чернігівські енергетики змогли вберегти такий важливий історичний об’єкт і зараз усі бажаючі можуть побачити його на власні очі, пройтися кімнатами, де козацька старшина колись приймала історичні рішення, і відчути отой дух їхньої незламності.

Після освячення кам’яниці керівництво компанії разом з отцем Тимоном обговорили подальші кроки, спрямовані на збереження пам’ятки.

Варто зазначити, що це далеко не єдиний не енергетичний проєкт, який підтримує підприємство. АТ «Чернігівобленерго» – компанія соціально орієнтована і мешканці області точно знають, що це не пусті слова!