Ось і почався новий навчальний рік. На щастя, для більшості школярів та студентів очно. Тож і наше підприємство уже познайомилося зі своїми потенційними колегами – просто з початку навчального року в АТ «Чернігівобленерго» почали проходити практику майбутні магістри Національного університету «Чернігівська політехніка», які опановують спеціальність «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

– За цією спеціальністю в нашому університеті акредитовані три рівня – бакалавр, магістр та доктор філософії, – говорить завідувач кафедри електричної інженерії та інформаційно-вимірювальних технологій Національного університету «Чернігівська політехніка» Приступа. – Практику студенти бакалаврату проходять на другому, третьому та четвертому курсах, у магістрів же з практики починається третій (останній) семестр.

– Служба ліній, служба підстанцій, служба релейного захисту та автоматики, Чернігівські МЕМ – у залежності від обраної теми для захисту дипломної роботи, ми намагаємось скерувати кожного студента у той підрозділ, працівники якого допоможуть йому краще у цій темі розібратися, – говорить директор з персоналу АТ «Чернігівобленерго» Валерій Журбін. – Тож увесь період практики проходить у тісній співпраці з провідними спеціалістами та майстрам «Чернігівобленерго». А в деяких темах, якщо вони стосуються безпосередньо матеріалів про наше підприємство, наші колеги можуть навіть виступати кураторами дипломних робіт.

Статистика говорить сама за себе: 299 працівників Товариства отримали освіту саме в цьому виші, 138 із них – за спеціальністю «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

– Як експерт Національного агентства з якості вищої освіти я акредитую інші університети, бачу їхній рівень та їхню базу, тож із впевненістю можу сказати, що навіть найвідоміші політехнічні виші у дечому поступаються нашому, – наголошує Анатолій Приступа. – Якщо студент реально хоче навчитися, а не просто отримати диплом, у нас це йому вдасться якнайкраще. Адже попри всі труднощі ми намагаємось оновлювати матеріальну базу, вносити у навчальний процес інноваційні елементи, сприяємо участі студентів в різних конкурсах, задля академічної мобільності співпрацюємо з іноземними вишами.

У свою чергу АТ «Чернігівобленерго» як найбільший замовник кадрів в області також усіляко намагається допомогти «Чернігівській політехніці». Так, після пошкодження високовольтної електротехнічної лабораторії (у березні минулого року вона потрапила під обстріл рашистів) фахівці служби підстанцій компанії допомогли у відновленні її обладнання.

– Високовольтники у нас дуже затребувані, тож в наших інтересах, щоб на роботу вони прийшли гарно підготовленими. Звісно, час від часу ми влаштовуємо заняття на підприємстві, організовуємо відвідування наших підстанцій під час перемикань, однак зовсім інша справа, коли у вишу є своє обладнання, практикуватися на якому студенти можуть регулярно, – констатує Валерій Журбін.

Отож навіть під час воєнного стану активна співпраця компанії й університету триває.

– І це величезний плюс для обох сторін, – каже Валерій Журбін. – Тим більше у такий складний час. Адже разом ми навчаємо висококваліфікованих фахівців, які у майбутньому допоможуть не лише відновити, а й модернізувати систему електропостачання області, яку так пошкодили росіяни, і в той же час кожен, хто реально у цьому зацікавлений, може отримати конкурентну роботу з достойною оплатою праці.