20 вересня на базі навчально-курсового комбінату АТ «Чернігівобленерго» пройшов щорічний конкурс професійної майстерності серед команд відокремлених підрозділів Товариства. Але цього року участь у ньому брав не технічний, а енергозбутовий персонал компанії. Учасниками заходу стали інспектори групи технічного аудиту, майстри групи експлуатації приладів обліку та електромонтери з експлуатації електролічильників групи експлуатації приладів обліку.

– Працівники енергозбутового напрямку також працюють в умовах підвищеної небезпеки, а тому і було вирішено провести змагання серед них, – пояснив директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – Суддівській колегії це дало змогу перевірити знання і навички енергозбутовиків та визначити проблемні місця в цьому секторі роботи, а самим учасникам – можливість поспілкуватися з колегами з інших підрозділів та отримати нові знання, які їм точно знадобляться у роботі.

Складався цьогорічний конкурс профмайстерності із шести етапів:

– Основне завдання енергозбутового персоналу – обслуговування лічильників як безпосереднього ввімкнення, так і підімкнених до трансформаторів струму. Перевірка цих навичок і зайняла два основних етапи конкурсу. Також невід’ємною частиною роботи енергозбутовиків є написання актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, візуальний контроль стану лічильників (на предмет пошкоджень, невідповідностей тощо) та проведення вхідного контролю автоматичних вимикачів. Ці завдання склали іще три етапи конкурсу. Ну і на останньому на учасників конкурсу чекала традиційна домедична допомога – виконання реанімаційних заходів на манекені (непрямий масаж серця та штучне дихання), надання допомоги при переломі нижньої та верхньої кінцівок з накладанням шини, при ампутації верхньої та нижньої кінцівок в результаті вибуху міни, – розповів Юрій Волохін. – Зараз ми живемо в таких реаліях, коли навички домедичної допомоги можуть згодитися у будь-який момент, і не лише на роботі.

Що приємно, всі шість команд показали дуже високий рівень. Їхні остаточні результати відрізнялися ліченими балами, однак конкурс є конкурс, а отже в ньому мають бути переможці. Визначити лідера цього року виявилося непросто, адже дві бригади – Прилуцького РЕМ (Олександр Степаненко, Валерій Кальян, Олександр Сиворакша) та Чернігівського РЕМ (Євгеній Хропатий, Олександр Пархоменко, Сергій Авдієнко) за результатами шести етапів здобули однакову кількість балів – 107. А тому розподілити два перших призових місця суддівська колегія вирішила наступним чином: бригаді Прилуцького РЕМ дісталося перше, бо вона набрала найвищі бали у двох етапах конкурсу, бригаді Чернігівського РЕМ – друге, бо вона стала найкращою на одному етапі. Третє ж місце із 106 балами посіла бригада Чернігівських МЕМ (Олександр Карелін, Сергій Рудник, Юрій Клюковський).

Однак, незважаючи на те, що призових місця лише три, без подарунків цього року не залишився ніхто. Грошові винагороди від керівництва компанії отримали всі учасники конкурсу без виключення, відрізнялися лише суми. Переможцям же додатково дісталися подарунки від профспілкового комітету – місткі та якісні термоси.

Визначили цього року і найкращого учасника конкурсу, який отримав, мабуть, найцікавіший подарунок. Голова профспілкового комітету Товариства Іван Тимошенко вручив йому сертифікат на відпочинок на двох. Використати його можна в будь-який час для відпочинку в будь-якому місці України. Дістався цей сертифікат Олександру Сиворакші (Прилуцький РЕМ).

– Сьогодні усі ви показали дуже гарні результати, – наголосив директор комерційний АТ «Чернігівобленерго» Роман Бондар, який і вітав переможців. – Ваші досвід і професіоналізм не викликають жодних запитань, як і знання правил охорони праці. А охорона праці – один із пріоритетних напрямків у роботі нашої компанії, це ті правила, які ви невпинно маєте виконувати. І перевіряємо їх знання ми не для того, щоб знайти якісь порушення і вас покарати. Усе це робиться виключно для того, щоб вберегти ваше здоров’я і життя. Усі ви – справжні професіонали, я це добре знаю. З нами працюють найкращі і ми вами направду пишаємось!