Протягом останніх півтора року чернігівські енергетики стикнулися з величезною кількістю нових викликів. Рашисти і свідомо, і випадково обстрілюють мережі АТ «Чернігівобленерго» з усіх можливих видів зброї. Частина із них пошкоджені настільки, що просто не підлягають відновленню, їх доводиться будувати з нуля. Які це фінансові, часові і людські витрати, кожен розуміє і без підрахунків.

При цьому постійної роботи енергетикам, як і завжди, додають несприятливі погодні умови, а ще – любителі швидкої або ж не зовсім керованої їзди. Саме через останніх із початку року на території обслуговування АТ «Чернігівобленерго» довелося замінити 84 електроопори. А це чималі фінансові витрати і робота далеко не однієї години! Адже у випадку пошкодження бодай однієї опори енергетикам доводиться виконувати цілий комплекс заходів, пов’язаних з відновленням електропостачання: по-перше, провести огляд місця пошкодження, встановити обсяги ремонту і скласти список необхідного обладнання, по-друге, доставити на місце необхідні матеріали, по-третє, забезпечити безпеку виконання робіт на лінії, ну і, власне, виконати ці роботи і заново заживити споживачів.

А поки усе це виконується, страждають прості громадяни, соціально значущі об’єкти (такі як лікарні, дитячі садки, школи тощо), державні та приватні підприємства, бо ж заживити усіх споживачів на період проведення робіт за допомогою резервних ліній вдається не завжди, тим більше зараз, коли частина із них пошкоджена ворогом.

– Кожен сезон має свої особливості. Навесні, влітку та восени аварійні ситуації через збиті опори найчастіше спричиняють сільгоспмашини, – говорить заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза. – У зимовий період через погіршенням погодних умов (мокрий сніг, ожеледицю) збільшується кількість випадків пошкодження опор автотранспортом. Часто збитки, нанесені таким чином підприємству, сягають десятків, а то й сотень тисяч гривень. Відшкодовувати їх доводиться винуватцям цих подій. Та найстрашніше – здійснюючи наїзди на опори ліній електропередачі, водії чи то сільгосптехніки, чи то автотранспорту піддають своє життя смертельній небезпеці, оскільки лінії знаходяться під напругою.

Тож пам’ятайте вимоги правил охоронних зон електричних мереж, дотримуйтесь правил дорожнього руху і поряд з енергетичним обладнанням будьте завжди уважними й обережними! Це не лише збереже електромережі від пошкоджень, а й убезпечить ваше здоров’я і життя!