Із часу, коли рашисти полишили територію Чернігівської області, пройшло вже майже півтора року, а енергетикам і досі доводиться ліквідовувати пошкодження, спричинені їхніми обстрілами під час активної фази бойових дій. До того ж ворог і досі не полишає у спокої чернігівське прикордоння, від чого страждають у тому числі й мережі АТ «Чернігівобленерго». Минулого року, намагаючись провести ремонтні роботи в найкоротші терміни і якомога швидше відновити електропостачання споживачам, енергетики часто використовували тимчасові рішення, тепер же робота з ремонту мереж ведеться більш скрупульозно. Єдине – як і раніше, так і зараз, катастрофічно не вистачає ресурсів, тож величезне спасибі міжнародним партнерам, які активно підтримують енергетичні компанії. Завдяки обладнанню, яке вони надали в якості гуманітарної допомоги, АТ «Чернігівобленерго» вдалося не лише виконати низку ремонтів у мережах, а й впровадити технології, яких до цього не було. Так, протягом кількох останніх місяців на п’яти трансформаторних підстанціях 10 кВ у Чернігові старі вимикачі навантаження було замінено на сучасні комірки.

– Вимикачі навантаження, встановлені на наших підстанціях, не мали змоги автоматично відключати пошкоджену ділянку електромережі. Сучасні ж комірки обладнані релейними захистами, які дають можливість під час аварійних ситуацій відключати не всю лінію цілком, а лише потрібну частину. Відповідно одномоментно без електропостачання залишається менше людей. Це величезний плюс і для споживачів, і для самої компанії, адже так у нас покращуються показники SAIDI (індекс середньої тривалості переривання в роботі системи) та SAIFI (індекс середньої частоти відключень в енергосистемі), – пояснює заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза.

Іноземне обладнання, яке зараз встановлюють чернігівські енергетики, не нове, але високої якості. Крім того, необхідності в його постійному регулюванні та ремонті майже немає.

– Замінені старі вимикачі навантаження потребували постійного технічного обслуговування та ремонтів. А з цим обладнанням ми проводитимемо лише необхідні оперативні перемикання та періодичні огляди, – наголошує Сергій Переверза.

Місця, де було проведено заміну, визначали за кількістю споживачів на лініях, а тому в цей список найперше потрапили підстанції Чернігова.

– Обрали вузлові підстанції, від яких живляться тисячі домогосподарств, – каже Сергій Віталійович. – У планах – заміна обладнання на ще одній чернігівській підстанції. Далі ж буде видно – за наявності обладнання ми готові здійснювати такі роботи і надалі.