8 жовтня працівники АТ «Чернігівобленерго» відправилися у свою першу подорож рідним краєм. Чому першу? Та тому що профспілковий комітет Товариства пропонує енергетикам цілу серію екскурсій нашою областю. І розпочалася ця серія із найближчих історичних пам’яток – у Чернігові та на Козелеччині.

Прогулянка древнім Валом Чернігова з усіма його стародавніми соборами, старовинні і більш нові церкви в інших мікрорайонах міста…

– Екскурсовод дуже цікаво розповідала про кожну, – кажуть енергетики. – Єдине… Жаль, що потрапити всередину усіх ми не змогли. Так би було іще цікавіше.

І правда, із 5 жовтня у Чернігові працює комісія Міністерства культури та інформаційної політики України, яка перевіряє стан пам’яток на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», а тому поки що доступ до частини із них (П’ятницької церкви, Спасо-Преображенського собору, Іллінської церкви, Антонієвих печер, Троїцького собору та Успенського собору) обмежений.

– Але це гарна можливість з часом влаштувати ще одну екскурсію чернігівськими соборами. Знання про їхню історію зайвими точно не будуть, – не засмутилися енергетики.

Далі шлях екскурсантів пролягав уже Козельцем з усіма з його історичними принадами – Садибою Дараганів «Покорщина», Будинком полкової канцелярії, Музеєм історії ткацтва Чернігівщини, Свято-Миколаївською церквою, Собором Різдва Богородиці.

Садиба «Покорщина» в однойменному урочищі на околиці Козельця – це національна історична пам’ятка, відома як найдавніший зі збережених садибних комплексів Лівобережної України. Головний будинок садиби є унікальною пам’яткою садибної дерев’яної архітектури 18 століття, а кам’яниця Дараганів – одна з небагатьох уцілілих на Лівобережжі господарських споруд козацької старшини. Окрім того з цією садибою пов’язано чимало легенд, які і змогли почути чернігівські енергетики.

Збереглася тут і Київська полкова канцелярія, споруджена у 1756-1765 роках на замовлення полковника Юхима Дарагана. Після скасування полкового устрою в ній розмістився Козелецький магістрат, потім Козелецьке повітове земство, а у 1918-1958 роках – органи НКВС, які у підвалі облаштували в’язницю.

Миколаївська церква (1781-1784 роки) збудована на місці старої дерев’яної. Кошти на неї дав священик Кирило Тарах-Тарловський на прізвисько Дикий Піп. За легендою, саме він таємно повінчав російську імператрицю Єлизавету Петрівну з Олексієм Розумовським.

Та, мабуть, найвідоміша пам’ятка Козельця, яку енергетики теж відвідали, – це Собор Різдва Богородиці, збудований у 1752-1763 роках на замовлення родини Розумовських. Поряд із собором – дзвіниця, яку датують 1766-1770 роками. Та найзнаніша його частина це все ж таки п’ятикутний іконостас заввишки 27 метрів, який був виготовлений в Італії для Петербурзького Смольного собору. В цьому іконостасі було аж 80 ікон, 50 з яких збереглися до наших днів.

Завершили свою екскурсію енергетики у Лемешах, де також відвідали місцеву пам’ятку – Трьохсвятительстку церкву.

– Такі екскурсії дуже захоплюють, – кажуть енергетики. – Здавалось би, звичні місця, відомі локації, але, як виявилося, знаємо про них ми далеко не все. Ну що ж тепер, коли є така можливість, точно поповнюватимемо багаж своїх знань про історію рідного краю!

Наступна подорож рідним краєм планується уже 22 жовтня. Цього дня вас дивуватиме невідома Ніжинщина. Приєднуйтесь!