Городнянська дільниця Чернігівського РЕМ – одна із чотирьох дільниць АТ «Чернігівобленего», працівники якої і досі продовжують працювати в умовах активних бойових дій. Чи не щодня рашисти обстрілюють прикордоння, в якому живуть наші споживачі, тож енергетикам часто доводиться відновлювати електропостачання у доволі небезпечних місцях. В таких умовах треба бути готовим до всього. А тому у черговий День охорони праці, який пройшов 12 жовтня, до городнянських енергетиків завітав уже знайомий багатьом нашим колегам інструктор з тактичної медицини і радник начальника Корюківської РВА Денис Мостович. Оскільки працівники Чернігівського РЕМ зустрілися з ним вперше, Денис коротко розповів їм про курс із тактичної медицини за протоколами MARCH, спрямований на підготовку немедиків для роботи з надання першої невідкладної допомоги, а потім приступив до практики.

– Чому цей курс називається MARCH? Кожна буква позначає навичку, яку має випрацювати людина, щоб допомогти собі та іншим у складній ситуації: M (Massive bleeding) – масивна кровотеча, A (Airway Management) – управління дихальними шляхами, R (Respiration) – дихання, C (Circulation) – циркуляція, H (Head injury/Hypothermia/Hypovolemia) – травма голови/гіпотермія/гіповолемія, – пояснив він. – Отож головні вбивці в умовах бойових дій – це масивна кровотеча, непрохідність дихальних шляхів, ураження органів дихання та пневматоракс.

Звісно, детально розглянути кожний пункт цього курсу за один день нереально, а тому городнянські енергетики зосередилися на першому і головному «вбивці» – масивній кровотечі. Потренувалися накладати турнікети та джгути собі та колегам, а також на тренувальних манекенах спробували правильно затампонувати рвану та стріляну рани. Звісно, нехай і не поглиблено, але пройшлися й іншими частинами курсу – вчилися забезпечувати прохідність дихальних шляхів, робити штучне дихання, надавати допомогу при відкритому та закритому пневматораксах і травмах голови, а також попереджувати переохолодження чи перегрів потерпілого.

– Добре, що люди ставлять запитання, стараються виконати усі рекомендації при виконанні практичних завдань. Видно, що це заняття їх направду цікавить, – поділився враженнями Денис Мостович. – Треба враховувати, що у критичній ситуації важливими будуть саме практичні навички, рефлекси, тож треба, щоб вони у людей, які можуть опинитися під обстрілом, випрацювалися раніше. Тоді буде шанс, що людина не розгубиться, а зможе надати допомогу собі та колегам.

Також разом із Денисом Мостовичем енергетики детально розібрали склад аптечок, які возять з собою у бригадних машинах, та визначили зайві елементи і «пробіли» у них.

– Ми постійно говоримо про те, що правила охорони праці написані кров’ю, і легковажне ставлення до них може закінчитися великою шкодою для здоров’я, а то і до втрати життя, однак навіть у цих правилах не враховано, що працівники підприємств цивільної інфраструктури будуть працювати в умовах бойових дій. А тому зараз ми намагається усіма можливими способами убезпечити наш персонал ще й від таких загроз, – говорить директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – Якщо такі заняття врятують життя бодай одному працівнику нашої компанії, це вже було не дарма!