Подорожі рідним краєм тривають – 22 жовтня чернігівські енергетики разом із завідувачкою науково-освітнім відділом Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Наталією Самохіною вирушили на екскурсію до загадкового Ніжина та в улюблене село Пантелеймона Куліша – Мотронівку.

– Завдяки Наталії Євгеніївні час у дорозі пройшов швидко, зовсім не сумно і з користю. Уже на під’їзді до Ніжина ми знали і біографію Пантелеймона Куліша, і цікавинки Мотронівки, й невідомі історичні факти про сам Ніжин, – діляться енергетики. – Що вже казати про пішу прогулянку Ніжином, під час якої відвідали славнозвісний Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, побували в аудиторіях, де навчався геніальний письменник, чиїм ім’ям згодом і назвали цей заклад, поблукали Графським парком, який із давніх часів був осередком культурного відпочинку, на власні очі побачили старовинну Хрестовоздвиженську церкву, в якій хрестили балерину Ольгу Хохлову, яка згодом стала дружиною самого Пабло Пікассо… Дізналися чимало і про славетну Марію Заньковецьку, пам’ятник якої стоїть у сакральному місці Ніжина. Мало хто з нас знав, та виявляється, свого часу Ніжин був більшим, ніж Чернігів, за величиною і значно більшим за своїм культурним значенням. Крім того, на такій невеличкій території діяло аж 17 церков! Є що подивитися, є про що послухати.

Далі шлях енергетиків проліг у Мотронівку, де вони змогли відвідати дві хати зі старожитностями, в яких колись проживали родичі Пантелеймона Куліша, і його могилу.

– Це також надзвичайно цікаво – дізнатися як жив, як творив великий прозаїк, як у його голову прийшов грандіозний задум роману «Чорна рада», – кажуть вони. – У таких місцях неначе торкаєшся минувшини, неначе повертаєшся у часи, в яких ніколи не жив, а головне – на якийсь час забуваєш про ті жахи, що зараз відбуваються навколо.

Зійшлися екскурсанти на одному – такі місця потрібно відвідувати окремо, виділяти на кожне окремий день, адже вони таять у собі стільки цікавого, що обходити все, побачити все і дізнатися про все одразу просто неможливо. А ще – що такі екскурсії і цікаві, і корисні, а тому обов’язково мають бути і надалі. Останнє побажання точно здійсниться! Уже 5 листопада енергетики вирушать на Ічнянщину з усіма її історичними принадами, а 19 листопада відвідають не менш цікаву Прилуччину. Тож запрошуємо всіх, хто ще не знайшов для цього часу, долучатися! Створіть собі гарний настрій і дізнайтесь те, чого не знали про свою батьківщину!