Що таке кабельна лінія електропередачі? Які пошкодження можуть на ній траплятися? Чи впливає на її стан негода?

Короп Олександр Михайлович, директор Чернігівських МЕМ АТ "Чернігівобленерго":

– Кабельна лінія електропередачі – це лінія для передавання електричної енергії, виконана одним або декількома кабелями, прокладеними безпосередньо в землі, кабельних каналах, трубах, на кабельних конструкціях, а також у воді.

Загалом, хоч ці лінії і перебувають під землею, на них впливає чимало чинників. Основні види пошкоджень, які трапляються на кабельних лініях:

механічні (можуть бути нанесені під час земельних чи будівельних робіт на ділянках, де пролягають кабельні траси);

корозійні (корозія може бути як від блукаючих струмів, так і хімічною);

від старіння ізоляції (у процесі тривалої експлуатації погіршуються ізоляційні характеристики).

У нашій області найбільше кабельних ліній знаходиться в обласному центрі. Їх тут 594 кілометри. В основному прокладалися ці лінії у 70-80-х роках минулого століття. В той час було прокладено значну кількість кабельних ліній кабелем марки ААШв, ААл, які були експериментальними, мали дуже погане захисне покриття. Не дивно, що найчастіше тут трапляються саме корозійні пошкодження. Найперше – через погане захисне покриття кабелів відбувається хімічна корозія, бо для розчищення міста взимку часто використовуються реагенти, які нехай і повільно, але проникають глибоко в грунт. І складність тут полягає найперше в пошуку таких пошкоджень. Якщо механічні візуально видно, то корозійні пошкодження можна виявити лише за допомогою електротехнічної лабораторії. Інколи на пошук одного такого пошкодження іде кілька годин, інколи – декілька днів. Роботи з відновлення також можуть тривати не один день. По-перше, все залежить від того, де саме це пошкодження виявили: якщо це проїзна частина, виконати ремонт доволі складно, тротуар – трохи легше, грунт – нескладно. По-друге, після усунення пошкоджень відбувається ще й випробування кабелю, не завжди його вдається відновити з першого разу.

Якщо ж говорити про статистику, то пошкоджуються кабельні лінії дуже часто – якщо за тиждень хоча б один день у нашого підрозділу проходить без пошкоджень кабельних ліній, то це вже справжня удача.

Однак такі часті пошкодження зовсім не означають, що мешканці Чернігова сидять без світла, поки ми не закінчимо ремонт, – у найкоротші терміни ми перезаживляємо споживачів за допомогою резервних ліній.

Крім того, займаємось ми не лише ремонтом старих ліній. Деякі з них уже зараз замінюються на нові сучасні лінії із кабелю зі зшитого поліетилену. Це значний крок уперед, адже увесь цивілізований світ використовує саме такі. Вони мають підвищену термічну та механічну стійкість, а тому значно покращать якість електропостачання мікрорайонів міста.

Нагадуємо: щоб фахівці нашої компанії відповіли на запитання, яке вас цікавить, ви можете залишити його в особистих повідомленнях на сторінці «Чернігівобленерго» у фейсбук або ж надіслати на електронну пошту нашого прес-центру – presa@energy.cn.ua.