Відвідувачі порівнюють цей палац із Білим домом у США, а архітектори стверджують, що він збудований у тому ж архітектурному стилі – класицизмі, ось тільки на десять років раніше, ніж Білий дім. Здогадалися? Мова йде про палац у Качанівці, що на Ічнянщині. І саме туди вихідними вирушили чернігівські енергетики у свою наступну екскурсію областю. Звісно, знову-таки разом із завідувачкою науково-освітнім відділом Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Наталією Самохіною.

– Дорогою Наталія Євгеніївна розповіла нам захоплюючу історію Качанівського палацу – коли він був зведений, хто ним володів і які зміни вносив у його зовнішній вигляд кожен новий власник, тож усі локації на місці ми вже роздивлялися з урахуванням цієї інформації, а це значно цікавіше, ніж просто слухати екскурсовода в якомусь музеї, як то кажуть, з нульовими знаннями, – говорять енергетики. – Бо ж, мабуть, єдиний факт, який про Качанівку точно знали всі, – що тут проходили зйомки популярного серіалу «Кріпосна».

Для тих, хто також не дуже знається на історії цієї «родзинки» Чернігівщини, розповімо всього кілька цікавих фактів:

Палац у Качанівці – одна з найдавніших пам’яток в Україні, яка комплексно збереглася з кінця XVIII-початку XX століття до наших днів.

Гостьовий альбом палацу налічує понад 600 автографів відомих постатей, серед яких М. Врубель, Т. Шевченко, М. Костомаров, П. Куліш, В. Забіла та інші.

Цей палац допоміг Іллі Рєпіну створити його найвідомішу картину «Запорожці пишуть листа турецькому султанові».

Качанівський парк – один із найбільших пейзажних садів Європи.

Головна алея палацу (а це цілих 500 метрів!) була повністю засипана цукром на честь весілля доньки «цукрового короля» і тодішнього власника Качанівки Павла Харитоненка – як символ солодкого життя молодят.

Піч у палаці розтоплювали всього один раз за зиму і підтримували вогонь у ній наступні три місяці, зберігаючи так тепло у помешканні.

Повірте, це лише мізерна часточка із того, що можна розповісти про це чудове місце, тож якщо ви там ще не були, його варто відвідати!

Ми ж уже готуємось до наступної подорожі рідним краєм – 19 листопада на енергетиків чекають цікавинки Прилуччини. Приєднуйтесь !