Чотири дільниці АТ «Чернігівобленерго» – Городнянська, Сновська, Семенівська та Новгород-Сіверська – до цього часу продовжують працювати в зоні бойових дій, адже щоденним обстрілам із різних видів зброї піддається вся прикордонна частина нашої області. Часто енергетикам доводиться відновлювати електропостачання просто у цих критичних умовах. Ми пишаємось усіма нашими героями енергетичного фронту, але в той же час дуже турбуємось про їхню безпеку. Тому для попередження трагічних випадків уже кілька місяців поспіль у традиційні Дні охорони праці з працівниками прикордонних дільниць проводяться заняття з тактичної медицини. Опанувати ці навички енергетикам допомагає інструктор з тактичної медицини і радник начальника Корюківської РВА Денис Мостович, який більшість із того, про що розповідає, і сам випробував безпосередньо в умовах активних бойових дій. Саме Денис свого часу проаналізував склад аптечок оперативно-виїзних бригад, визначив їхні недоліки і дав поради з доукомплектування.

– У наш час однією з основних складових аптечок для прикордонних оперативно-виїзних бригад мають стати кровоспинні турнікети, – каже директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – Саме з їх допомогою можна швидко зупинити масивну кровотечу і цим врятувати життя. Принцип роботи турнікету дуже простий – надягається він вище рівня рани і затягується доти, доки не перекриє потік крові. Таким чином він створює тиск навколо пошкодженої артерії або вени, що перешкоджає подальшій кровотечі. Бригади, які були на заняттях у Дениса Мостовича, можуть ними користувати доволі непогано, тож, думаю, за потреби, їм вдасться допомогти і собі, і напарнику.

Саме для цього АТ «Чернігівобленерго» придбало першу партію українських турнікетів «Дніпро». Їх і розподілять між бригадами прикордонних дільниць.

– Звісно, хотілося б, щоб вони ніколи не згодилися нашим працівникам, – каже Юрій Волохін. – Але треба розуміти, що в умовах воєнного стану турнікети – незамінна річ, яка має бути про всяк випадок у кожного, а тим більше у тих, хто працює в зоні бойових дій.