«Хіба вузьке визначення «гра» не образливе для шахів? Хоча це і не наука, і не мистецтво, а, найімовірніше, щось середнє, що витає між цими двома поняттями», – казав відомий австрійський письменник Стефан Цвейг. І правда, звичайним словом «гра» шахи не назвеш, адже це не просто цікава розвага, а цілий інтелектуальний всесвіт. Саме він і відкрився перед працівниками АТ «Чернігівобленерго» 18 листопада. Причому

– Попередніми роками через карантинні обмеження шаховий турнір ми проводили в онлайн-режимі. Це також було доволі цікаво, але точно не настільки, як сьогодні. Все ж таки бачити навпроти себе суперника, чути, як клацає кнопка годинника, бачити, як із дошки зникають твої фігури, ну і, звісно ж, отримати нагороду в колі усієї шахової спільноти Товариства – це зовсім інші відчуття, – говорить голова профспілкового комітету АТ «Чернігівобленерго» Іван Тимошенко. – Крім того, цей шаховий турнір був особливим: як й інші змагання серед енергетиків, він мав благодійну мету – збір коштів на потреби наших колег-енергетиків, які боронять свободу України у лавах військових.

Усього на змагання зареєструвалося 15 учасників з різних структурних та відокремлених підрозділів АТ «Чернігівобленерго» та один учасник із ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ». Грали за швейцарською системою у сім турів. Жеребкування для кожного туру проводила комп’ютерна система. Кожна партія була з контролем часу 10 хвилин із додаванням 5 секунд за кожний зроблений хід. Переможці визначалися за загальним показником, отриманим за результатами усіх семи турів.

Здавалось би, шахи – найменш інтригуючий вид спорту, адже за кількістю виграних партій можна легко прорахувати, хто став переможцем. Але ні… Перше та друге місце енергетики визначили доволі легко, адже відрив двох шахістів від інших у балах був доволі суттєвим. Абсолютну першість здобув Іван Цюренко (Чернігівські МЕМ), вигравши усі сім партій і, відповідно, отримавши сім балів. Друге місце дісталося Олександру Байдалі (Корюківський РЕМ) за вибороних 5,5 балів. У принципі, здивування ці дві перемоги ні в кого не викликали – щоразу на шаховому турнірі самі ці учасники займали два перших місця, щоправда в різній комбінації. А ось володаря третього місця визначити до нагородження енергетикам так і не вдалося. Отут інтрига трималася до останнього.

– Аж четверо учасників – Олександр Рослий (Дирекція з охорони праці), Іван Матвієнко (ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ»), Дмитро Білоус (Ніжинський РЕМ) та Інна Корольова (Сервісний центр) набрали по чотири бали. Отож кращого з-поміж них визначала вже не кількість виграшних партій, а коефіцієнт Бухгольца (згідно з ним, учаснику, який грав із сильнішими супротивниками, в результаті присвоюється вище місце), – пояснив Іван Тимошенко. – Таким чином почесне третє місце посів Олександр Рослий.

Усі переможці отримали символічні кубки та грошові нагороди. Частина з них одразу ж опинилася у скриньці для збору , яка протягом усього турніру була у центрі змагань.

– Що б ми зараз не робили і як би не були зайняті, щодня кожен не одну хвилину думає про наших захисників і те, якою величезною ціною нам зараз дається кожен метр української землі, відвойований у загарбників. Саме військові дають нам змогу жити у більш-менш мирних умовах, а тому і ми маємо зробити все, щоб допомогти їм там, на передовій, – каже Іван Тимошенко. – Саме від них зараз залежить, яким буде наше майбутнє, і забувати про це не можна ані на мить!