Понад 30 тисяч нових сучасних електролічильників встановлять побутовим споживачам працівники АТ «Чернігівобленерго» за Інвестиційною програмою 2023 року. Серед них як звичайні електронні, так і «розумні» смарт-лічильники.

– Щороку наше підприємство аналізує стан приладів обліку побутових споживачів області і визначає, де саме має бути здійснена заміна цих приладів, – пояснює начальник служби засобів обліку електроенергії АТ «Чернігівобленерго» Юрій Пусь. – Враховуються тут різні фактори. Прості однофазні електронні лічильники ми зазвичай встановлюємо точково замість старих індукційних із класом точності 2,5. Вони часто виходять з ладу, не точно обліковують спожиту електроенергію, тож їх у своїх мережах ми намагаємось повністю ліквідувати, замінивши на електролічильники з класом точності 1. Так само за потреби замінюємо і старі трифазні лічильники. Що стосується так званих «розумних» лічильників, то їх ми встановлюємо там, де за допомогою автоматизації процесів можна буде ефективніше використовувати людські ресурси підприємства, та у втратних осередках, де потрібно знати точний обсяг спожитої електроенергії. Ці місця визначаються заздалегідь, адже перед встановленням таких лічильників ТП, від якої живляться обрані домогосподарства, обладнується спеціальним маршрутизатором, який допомагає лічильникам автоматично передавати інформацію. У будь-якому випадку – як у першому, так і в другому – від такої заміни найперше виграє споживач, адже при встановленні електронних лічильників будь-якого типу значно зменшується імовірність появи дефектів, а також підвищується точність та надійність обліку електроенергії.

До речі, в точності обліку споживачі мають бути зацікавленими не менше, ніж оператор системи розподілу. Чому? Усе дуже просто. Якщо ви щомісяця вчасно передаєте покази електролічильника, в повному обсязі оплачуєте свої рахунки, але в якийсь момент помічаєте, що якість електроенергії залишає бажати кращого (лампочки мерехтять, а побутова техніка капризує), скоріше за все на лінії, до якої ви під’єднані, хтось краде електроенергію. І чим швидше цього крадія виявлять, тим швидше якість електропостачання у вашій оселі покращиться.

Взагалі ж щодо встановлення нових лічильників до початку повномасштабного вторгнення росіян в АТ «Чернігівобленерго» були грандіозні плани. Підприємство планувало поступово перевести усіх своїх побутових споживачів на розумний облік – у кожному домогосподарстві встановити смарт-лічильник.

– На жаль, зараз наші можливості суттєво знизились, однак ми робимо усе, щоб забезпечити наших споживачів надійним і точним обліком електроенергії, – каже Юрій Олександрович. – А після Перемоги точно втілимо усі свої задуми в життя!

Протягом останніх кількох тижнів енергетики вже активно займаються заміною старих електролічильників на нові. Причому в усіх куточках області. Покази старих лічильників фіксуються контролерами у спеціальних актах і потім цифровізуються, тож споживачі можуть не перейматися тим, що розрахунки у платіжках будуть неправильними.

Отож слідкуйте за оголошеннями у своїх населених пунктах – перед проведенням заміни електролічильників АТ «Чернігівобленерго» обов’язково попереджає про це споживачів.