Поки дозволяє погода, чернігівські енергетики вирушити у ще одну цікаву екскурсію областю – 19 листопада на них чекало місто-фортеця Прилуки.

Прилуки – одне з найбільших міст нашої області, що розкинулось на березі Удаю. Вперше про нього згадується ще у «Повчанні» Володимира Мономаха, в якому князь розповідає про події 1085 року. Точна дата заснування міста невідома. Імовірно, вона коливається від другої половини Х до середини ХІ століття, коли київські князі Володимир Великий та Ярослав Мудрий займалися розбудовою та укріпленням міст Київської Русі на берегах річок. У ХVІІ столітті, за ініціативою гетьмана Богдана Хмельницького, Прилуки отримали статус полкового міста і 133 роки поспіль були центром Прилуцького козацького полку, який за цей час вписав чимало сторінок у славну історію України. Тоді це було справжнє місто-фортеця – обнесене високим земляним валом та дерев’яною стіною з вежами і брамами, із замком у центрі, полковою скарбницею, в якій зберігалися зброя, коштовності та клейноди і кількома церквами – Спасо-Преображенською та Миколаївською. Звісно, до наших часів дійшло далеко не все, однак побачити тут є що, а тим більше, коли це не самостійна прогулянка містом, а заздалегідь продуманий маршрут досвідченого екскурсовода.

– Виявляється, вулиці Прилук просто-таки дихають історією, – кажуть енергетики. – Кожен куточок, куди не поглянь, таїть у собі чимало цікавих легенд, містичних загадок і суворих історичних фактів. Колись тут ходили непересічні особистості, про яких ми читали лише в підручниках історії, відбувалися важливі для майбутнього України події… Слухаючи екскурсовода, зовсім по-іншому дивишся на місто, в якому був уже десятки разів. І це чудово! Наша країна настільки багата на історію, що за все життя не вивчиш і її малесенької часточки, тож треба постаратися дізнатися побільше бодай про історію свого рідного краю. Тим більше, коли є така можливість.

Свої екскурсії областю чернігівські енергетики обов’язково продовжать і надалі, адже у такого своєрідного відпочинку вихідного дня вже з’явилися свої постійні прихильники. Сподіваємось, у подальшому їх коло буде лише розширюватися!