Пріоритетним напрямком у роботі АТ «Чернігівобленерго» завжди було підвищення енергоефективності електричних мереж. Досягається воно найперше за рахунок проведення реконструкції та модернізації фізично зношеного або технологічно застарілого обладнання трансформаторних підстанцій та ліній електропередачі – повітряних і кабельних, будівництва нових об’єктів електричних мереж та впровадження новітніх підходів в електроенергетиці. І хоч з початком повномасштабного вторгнення росіян у роботі АТ «Чернігівобленерго» (як, мабуть, і в роботі кожного підприємства критичної інфраструктури) настали важкі часи, від таких заходів Товариство не відмовилось. Щоправда, можливості оновити мережі у 2022 році та в першій половині 2023-го в АТ «Чернігівобленерго» не було. Лише у вересні цього року вона нарешті з’явилася.

– Ми склали список найпроблемніших об’єктів у наших мережах. Звісно, було б дуже добре закінчити роботи з їх модернізації та реконструкції до початку зимового періоду, однак через те, що розпочати їх ми змогли лише на початку осені, деякі тривають і досі. Наприклад, технічне переоснащення повітряних ліній 10 кВ в Жавинці та Іванівці Чернігівського району, реконструкція повітряної лінії 0,4 кВ у Прилуках, двох повітряних ліній 0,4 кВ у Деснянці та повітряної лінії 0,4 кВ у Старому Білоусі Чернігівського району, двох повітряних ліній 0,4 кВ у Крехаєві та повітряної лінії 0,4 кВ у Євминці на Козелеччині, – пояснює заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза. – Розповідати про увесь комплекс робіт ми не будемо, адже це навряд чи зацікавить споживачів, а ось про їх доцільність сказати хотілося б, адже реалізація цих заходів забезпечить наших споживачів із цих проблемних районів якісною та надійною послугою з розподілу електричної енергії, підвищить стійкість мереж в умовах стихійних явищ, зменшить витрати на проведення технічного обслуговування та капітальних ремонтів ліній, зменшить недовідпуск електричної енергії, а також значно підвищить рівень електробезпеки для населення.

Звісно, ці лінії – не єдині об’єкти, які підлягають модернізації або реконструкції. Повний список доволі широкий. Наприклад, у ньому є реконструкції цілої низки КТП – у Борзні, Ічні, Ріпках, Лосинівці та Бригинцях (Ніжинщина), Новому Бикові (Бобровиччина), Березні (Менщина), Євминці (Козелеччина), Іванівці, Роїщі, Брусилові та Жеведі Чернігівського району. То чому ж сьогодні ми зосередилися саме на вищеназваних лініях? Бо на реалізацію цих пунктів потрібно чимало часу, а під час робіт із реконструкції у домогосподарствах, які заживлені від ліній, що підлягають реконструкції, електропостачання буде відключене. Уже зараз ми бачимо невдоволення деяких споживачів з цього приводу. Повірте, найменше, що хотілося б нашій компанії, – відключати їх, але… Лише так мережі можна реконструювати і цим самим покращити якість послуги з розподілу електроенергії, яка і є основним завданням нашого підприємства. Тому роботи, які зараз тривають в різних районах нашої області, – не забаганка компанії, а гостра необхідність в сучасних реаліях. Відновлення об’єктів критичної інфраструктури, покращення їх функціонування, захист від можливих пошкоджень – це ще один фронт російсько-української війни, який ми маємо твердо тримати!

Тож ми дуже просимо усіх наших споживачів із розумінням поставитись до незручностей, які може спричинити робота енергетиків з реконструкції на місцях, і проявити трохи терпіння. Усе це робиться насамперед для того, щоб навіть за найгіршого сценарію залишити нас без електропостачання ворог не міг. Давайте працювати на Перемогу разом !