«Музей із живими експонатами, мешканцями морів та океанів планети – саме таким і є наш київський океанаріум «Морська казка». Тут представлена жива колекція, яка містить понад 2600 риб, рептилій, амфібій, безхребетних тварин, що відносяться майже до 170 видів тварин. На площі близько 800 квадратних метрів розташовано 50 акваріумів, відкриті басейни та підводний тунель загальним обсягом 200 тисяч літрів води», – такий опис можна побачити на сайті Океанаріуму «Морська казка». І все це чернігівські енергетики побачили на власні очі 25 листопада під час екскурсійної поїздки у столицю.

– Великі і малі акваріуми з різними мешканцями морів та океанів… Вони направду захоплювали дух! – поділилися враженнями енергетики. – Відкритий акваріум зі скатами, живі корали, малесенькі рибки величиною з нігтик і величезні черепахи до півтора метра, ну і, звісно ж, підводний тунель… Добре, що біля кожного акваріуму була табличка з інформаційною довідкою, тож можна було не лише дивитися на все це, а й дізнаватися цікаву і корисну інформацію.

Після годинної прогулянки океанаріумом енергетики направилися в не менш цікаве місце – Національний науково-природничий музей НАН України. До речі, один із найбільших науково-природничих музеїв світу! Чотири поверхи, 24 зали загальною площею вісім тисяч квадратних метрів і понад 30 тисяч експонатів, що розповідають про виникнення, будову та еволюцію Землі, її рослинний і тваринний світ, їхнє минуле та сучасне, а також про історію матеріальної культури племен і народів, що заселяли територію України. Оскільки бажаючих відвідати ці культурні об’єкти виявилося багато, енергетиків розділили на групи, які разом з екскурсоводами і знайомилися з усіма багатствами музею.

– Найбільшу увагу екскурсоводи приділили палеонтологічним експозиціям, – кажуть енергетики. – І не дарма. Послухати там було про що, а самі експонати викликали величезний захват! Найбільше ж вразило те, що чимало цікаво (і невідомого!) нам розповіли саме про нашу батьківщину – Чернігівщину. Виявляється, на території нашої області археологи свого часу знайшли бивень мамонта віком 13-15 тисяч років, а також тушу цілого мамонтеняти. Іще цікавішою виявилася інформація про море. Так-так, за словами археологів, колись на Чернігівщині було і воно. З часом потроху зменшувалося, аж поки не зникло зовсім. А жаль…

Закінчили екскурсію столицею енергетики вільним часом – півтори години в них було на те, щоб прогулятися улюбленими вулицями Києва. У результаті всі повернулися додому хоч і втомлені, але задоволені.

– Мабуть, лише зараз, коли рашисти усіляко намагаються знищити нашу країну, ми нарешті зрозуміли, наскільки вона прекрасна, наскільки багато тут гарних і цікавих місць, які варто відвідати, – говорять енергетики. – І це обов’язково треба робити!

По секрету скажемо: у профспілковий комітет Товариства уже надходять пропозиції щодо наступних екскурсій у різні куточки України.

– Намагатимемось втілювати їх у життя по максимум, – говорить голова профспілкового комітету АТ «Чернігівобленерго» Іван Тимошенко. – Позитивні емоції – це те, що завжди варте і часу, і витрат. Вони гармонізують і особисте життя, і робоче. А цьому ми готові сприяти усіма можливими способами!