На території обслуговування АТ «Чернігівобленерго» тривають роботи з модернізації мереж. Понад півтора року можливості проводити такі роботи у підприємства не було. Завдяки обладнанню, наданому в якості гуманітарної допомоги, закривалися першочергові потреби – ремонт пошкоджених обстрілами об’єктів електропостачання. І лише у вересні цього року у компанії нарешті з’явилася можливість оновити фізично зношене або технологічно застаріле обладнання.

– Через обставини, які від нашого підприємства, на жаль, не залежать, проводити роботи нам доводиться зараз, у зимовий період. І ми добре розуміємо, що це спричиняє низку незручностей для споживачів, – говорить заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза. – Найперше – це тривалі перерви в електропостачанні. Як би ми того не хотіли, але обійтися без відключень під час виконання робіт ми не зможемо ніяк, адже маємо забезпечити безпечні умови праці для їх виконавців. Пообіцяти можемо одне – оптимізувати роботи таким чином, щоб графік відключень на ділянках, де вони проводяться, був більш зручним для населення.

Отож зараз тривають роботи із технічного переоснащення повітряної ліній 10 кВ в Іванівці Чернігівського району, роботи з реконструкції повітряних ліній 0,4 кВ у Прилуках, двох повітряних ліній 0,4 кВ у Деснянці Чернігівського району, двох повітряних ліній 0,4 кВ у Крехаєві та повітряної лінії 0,4 кВ у Євминці на Козелеччині.

– Усе це роботи дуже масштабні, адже фактично тут будуються абсолютно нові об’єкти електропостачання, – пояснює Сергій Переверза. – Якщо ми говоримо про переоснащення лінії в Іванівці, то тут буде влаштована резервна перемичка ізольованим проводом, встановлений реклоузер для резервування, проведена реконструкція ЛЕП – замінені всі опори та дроти. На інших ділянках буде виконано будівництво розвантажувальних щоглових трансформаторних підстанцій у різній кількості, також повністю замінені всі опори та дроти. Навіщо все це робиться? Почнемо з того, що у список об’єктів, які підпадають під переоснащення та реконструкцію, потрапили найпроблемніші ділянки – де під час негоди чи за інших несприятливих умов відбувається найбільше відключень, споживачі яких найчастіше скаржаться на неналежну якість електропостачання, а енергетики фіксують суттєві втрати в мережах. Одразу попереджу запитання споживачів: оскільки об’єкти включаються на реконструкцію повністю, відбувається заміна абсолютно всіх їх елементів! Залишати частину опор чи дротів від старих ліній тут не будуть. Усі ці елементи будуть демонтовані, енергетики проведуть їх огляд і визначать, чи придатні вони до використання в подальшому, адже навіть бетонні опори, які на перший погляд видаються такими, що перебувають у гарному стані, можуть мати суттєві дефекти, наприклад, розтріскування бетону. Якщо ж це обладнання виявиться придатним, воно буде використане на інших проблемних ділянках мереж уже точково. Реалізація усіх цих заходів забезпечить наших споживачів із проблемних районів якісною та надійною послугою з розподілу електричної енергії, дозволить створити резерв потужності для підключення нових споживачів та збільшення потужності для тих, хто вже підключений до мереж, підвищить стійкість мереж в умовах стихійних явищ, зменшить витрати на проведення технічного обслуговування та капітальних ремонтів ліній, а також значно підвищить рівень електробезпеки для населення.

Шановні споживачі! Ми чудово розуміємо, що зима – не найкращий час для відключень електроенергії для планових робіт, однак не маємо іншого вибору. В умовах війни енергетичний фронт не менш важливий, ніж військовий, і якщо вже у підприємства нарешті з’явилася можливість не лише відновити те, що пошкодили чи знищили росіяни, а й покращити бодай частинку тих мереж, які застаріли, нею просто не можна не скористатися. Усе це ми робимо в першу чергу для вас, для того, щоб послуги з розподілу електроенергії в області надавалися якісно і безперебійно.

Дуже вибачаємося за незручності, які може спричинити робота енергетиків, і просимо піти нам назустріч. Трохи зачекайте і ви самі радітимете значним покращенням якості електропостачання у своїх оселях! Тож давайте співпрацювати і працювати на Перемогу разом !