15 грудня директор технічний АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук зустрівся з представниками Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні – заступником голови суб-делегації Київ-Норс Антоном Шевченко, делегатом з питань водних ресурсів та середовища проживання, фахівцем з енергетики Маркусом Вілсоном та делегатом з питань водних ресурсів та середовища проживання делегації Київ-Норс Гемою Міко.

– Зараз Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні зосереджує свою діяльність на півночі Чернігівської області, в тому числі на допомозі населенню, яке постраждало внаслідок бойових дій, включаючи програму підготовки до зими. Бенефіціари нашої програми згадували, що деякі села у 20 кілометрах від кордону протягом останніх декількох місяців стикаються з дефіцитом електроенергії. Наша головна мета – спробувати зрозуміти поточну енергетичну ситуацію в цих регіонах та запропонувати потенційні шляхи її вирішення, – пояснив Антон Шевченко.

– Ситуація у прикордонних районах, дійсно, дуже складна, – говорить Олександр Марчук. – Ця територія постійно перебуває під обстрілами, відповідно знищується не лише майно людей, а й об’єкти критичної інфраструктури. Відновлювати електропостачання у цих районах працівникам нашого Товариства доводиться в доволі небезпечних умовах. Якщо говорити про критичну зону, то це 5 кілометрів від кордону. Туди енергетики потрапити фактично не можуть.

Із квітня цього року кількість обстрілів прикордоння суттєво збільшилася. Саме тоді було пошкоджено лінію 10 кВ, від якої заживлювалися села Мурав’ї та Колос на Новгород-Сіверщині. До останнього енергетики намагалися відновити там електропостачання, проте із 21 квітня доступу до лінії немає. Схожа ситуація і на Семенівщині – із травня неможливо відновити електропостачання у селах Тимоновичі, Миколаївка та Брониви. Із червня до цього списку додався Залізний Міст на Семенівщині та Хрінівка на Сновщині.

Станом на ранок 15 грудня усього в області через обстріли було знеструмлено три повітряні лінії 35 кВ, 9 повітряних ліній 10 кВ, шість повітряних ліній 0,4 кВ, 49 трансформаторних підстанцій. Без електропостачання залишалося 19 населених пунктів: 12 – повністю і 7 –частково.

– Точну кількість споживачів, які залишаються на цій території, ми сказати не можемо, адже люди постійно виїжджать звідти. У більшості ж із цих сіл і взагалі вже ніхто не проживає, – уточнює Олександр Марчук. – Кожна із знеструмлених ліній обстрілювалася вже не раз. Деякі були пошкоджені по 20-24 рази. У населених пунктах, які знаходяться у 20-кілометровій зоні, але далі, ніж на 5 кілометрів від кордону, ми продовжуємо активно відновлювати електропостачання, щойно випадає така можливість. Усі виїзди аварійно-відновлювальних бригад відбуваються із дозволу військових. Однак це не зменшує небезпеки для життя і здоров’я персоналу нашої компанії. І покращити ситуацію до повної Перемоги України, на жаль, неможливо, адже навіть використання броньованих бригадних автомобілів та елементів особистого захисту не розв’яже проблеми. По-перше, при ліквідації пошкоджень на повітряних лініях роботи виконуються на відкритому просторі, по-друге, у більшості випадків для цього задіюють автогідропідйомники, які не обладнані відповідними захистами.

Разом із представникам Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Олександр Марчук проговорив усі можливі варіанти покращення електропостачання на прикордонні, поліпшення умов роботи енергетиків у небезпечних умовах, а також потреби підприємства у матеріалах та додаткових засобах роботи.

– Відновлення електропостачання споживачам населених пунктів, які знеструмлені внаслідок обстрілів, є пріоритетним для нашого підприємства, тож усі необхідні роботи на проблемних ділянках будуть виконані тільки-но з’явиться така можливість, – підсумував Олександр Марчук.