Енергетика – основа розвитку сучасної цивілізації. Зараз уявити життя без неї практично нереально, а тому професія енергетика була і залишається дуже затребуваною, попри те, що є однією із найбільш складних і небезпечних. Найперше вона вимагає високого рівня відповідальності, здатності приймати непрості рішення і брати на себе відповідальність за їх реалізацію. А тим більше зараз, коли, окрім інших небезпек, у роботу енергетиків додалися ризики, пов’язані з виконанням завдань у зоні бойових дій. Готовий до такої роботи не кожен.

– Психофізіологічне обстеження – це прекрасний інструмент для визначення рівня розвитку уваги, пам’яті, стресостійкості, орієнтації у просторі, швидкості реагування тощо. Ці якості просто необхідні для професійної роботи у відповідальних та небезпечних умовах. А саме в таких і працюють чернігівські енергетики, – каже директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – Згідно зі статтею 5 Закону України «Про охорону праці», працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, особи допускаються лише за наявності висновку психофізіологічної експертизи, а тому наше підприємство за допомогою ліцензованих компаній обов’язково проводить таке обстеження для визначення ефективних виконавців певних видів робіт, а також психологічної придатності персоналу до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Головні завдання із забезпечення споживачів надійним та якісним електропостачанням в АТ «Чернігівобленерго» виконує персонал, зайнятий щоденними технічними роботами. Повнота його знань у сфері правильного виконання робіт, високий рівень дисципліни в дотриманні правил охорони праці, а також психологічна придатність до виконання певних робіт і формує загальний рівень безпеки на підприємстві.

– Сподіваємось, проведення психофізіологічної експертизи допоможе нашому Товариству розподілити обов’язки персоналу таким чином, щоб рівень аварійності і травматизму був мінімальним, а в ідеалі і повністю виключити його, – наголошує Юрій Волохін.