Цьогорічна осінь видалася напрочуд теплою, тож майже до середини листопада мешканці Чернігівщини насолоджувалися «бабиним літом». Зате потім різко у наступ пішла зима – зі шквальним вітром, морозом і величезними снігопадами. Та найгірше – час від часу стаються перепади температури повітря, які призводять не лише до ожеледиці, а й до зсуву брил снігу із дахів та утворення бурульок. Найперше – це, звісно ж, загроза травмування. Тож, якщо раптом ви почуєте шум від сходження снігу або крижаної брили з даху, коли проходите під ним, у жодному разі не зупиняйтеся, а спробуйте максимально щільно притиснутися до стіни, або ж сховайтеся під «козирком», якщо такий є. Остерігайтесь і бурульок! Щоб не наражати себе на небезпеку, обходьте потенційно небезпечні ділянки, тримайтеся на відстані 3-5 метрів від будинків і не заходьте за захисні огорожі.

Однак травмування – це далеко не єдина проблема снігу і бурульок на дахах. По-перше, часто, коли снігова брила або бурулька падають вниз, вони найперше потрапляють на електродроти, які кріпляться до ввідних ізоляторів на будинку. Таким чином на електролінії виникають пошкодження і, звісно ж, відбувається відключення світла. По-друге, навіть, якщо вам пощастило, і сніг зсунувся без миттєвих наслідків, є загроза, що під дією води, що з’явилася після танення снігу, дріт окислиться і згодом це приведе до порушення контактів і знову-таки до відключення електропостачання.

Запобігти таким ситуаціям можна, і навіть треба, однак краще це зробити заздалегідь. Мова іде про встановлення захисних снігозатримувачів для покрівлі. Зазвичай їх монтують по всьому периметру покрівлі будинку та обов’язково в місцях над мансардними вікнами, входами і в’їздами, елементами вентиляційної і водостічної систем, а також на кожному рівні багаторівневих покрівель (для запобігання утворенню снігових мішків). Це доволі прості пристосування, які попередять обвал великих масивів снігу в період їх весняного танення або в період рясних опадів, виконають функцію утримання й розподілу навантаження по всій довжині покрівлі, допоможуть снігу рівномірно та поступово зійти з неї і тим самим збережуть саму покрівлю від пошкоджень і убезпечать власника оселі від перебоїв в електропостачанні. Тож дочекайтеся сприятливої погоди і потурбуйтеся про свою безпеку і надійне електропостачання на наступний зимовий період.

Зверніть увагу! Якщо вже так сталося, що сніг або бурульки таки пошкодили електродріт біля вашого будинку, в жодному разі не намагайтеся виконати ремонтні роботи самотужки! Робити це мають лише фахівці! Пошкоджені електродроти перебувають під напругою, а тому, щоб створити безпечні умови для виконання аварійно-ремонтних робіт, її спочатку потрібно зняти. Тому за потреби обов’язково зверніться до енергетиків, які можуть це зробити!