Силовий трансформатор – серце будь-якої підстанції. Це найважливіший елемент електричних мереж, що призначений для перетворення змінного струму однієї напруги в змінний струм іншої (вищої або нижчої) напруги при незмінній частоті. Передавання та використання електроенергії без нього неможливе, а тому вихід трансформатора із ладу знекровлює електричну підстанцію і, якщо він один, фактично зупиняє її роботу. Так ледь не сталося на підстанції 110/10 кВ в одному з прикордонних районів Чернігівщини. 

– У жовтні минулого року в результаті агресії росії тут було зафіксовано аномальні режими роботи у мережах оператора системи розподілу. Як наслідок – пошкодився РПН (пристрій для автоматичного регулювання напругою під навантаженням) трасформатора 110 кВ, – розповідає начальник служби підстанцій 35 кВ і вище АТ «Чернігівобленерго» Вадим Шульженко. – Ця підстанція забезпечує електропостачанням найближчі прикордонні громади, а це близько 30 тисяч людей. Тут працює два трансформатори. У разі пошкодження або відключення одного з них в автоматичному режимі включається другий, що забезпечує безперебійне постачання електричної енергії споживачам. Якщо ж у робочому стані перебуває лише один силовий трансформатор, тоді при знеструмленні споживачів можливості резервування немає, відповідно наслідки аварійної ситуації відчувають майже всі споживачі. Можна сказати, що громади в цій частині області залежні від цієї підстанції, бо резервування від інших пістанцій тут забезпечується лише частково. 

Понад рік один із трансформаторів цієї підстанції був виведений із ладу та перебував у ремонті. Енергетики чудово розуміли, що це дуже важливий вузол мережі, який обов’язково має працювати, і весь цей час шукали ефективних шляхів розв’язання цієї проблеми. 

– Силовий трасформатор, про який іде мова, 2014 року виробництва. На підстанції його встановили у 2015-му, – пояснює Вадим Анатолійович. – У середньому строк експлуатації силових траснформаторів – 25 років. За цей час на них проводяться лише регламентні роботи для підтримання його працездатності. Взагалі ж трасформатор – це таке обладнання, яке, за умови виконаня всіх експлуатаційних вимог, може працювати набагато довше. На території обслуговування нашого Товариства є трансформатори і 60-х, і 70-х років, які і досі працюють не гірше, ніж нові. Однак завжди треба робити поправку на режим роботи в мережі. Усі ж-бо розуміють, що відбувається, коли по ній постійно стріляють. А в нашій області це, на жаль, щоденні реалії. 

У силу обставин передати пошкоджений трансформатор для виконання ремонту на завод-виробник або у спеціалізовані компанії, які мають ліцензію на цей вид робіт і гарний досвід їх виконання, можливості не було, тож чернігівським енергетикам довелося ремонтувати трансформатор на місці власними силами, щоправда під керівництвом фахівця ТОВ «Інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс».

– Такі роботи ми виконуємо вперше. У принципі для служби підстанцій вони нехарактерні. Тож це було дуже відповідально, – каже Вадим Шульженко. – Практично ми виконали капітальний ремонт вибірника РПН – пристрою, що регулює напругу в автоматичному режимі. Це дуже делікатний і важливий орган силового трасформатора, ремонт якого вимагає дотримання цілої низки вимог: по-перше, велике значення тут мають погодні умови. Якщо вологість повітря низька, то трансформатор можна відкрити, але не більш ніж на 12 годин, якщо висока – лише на декілька годин. Якщо вологість повітря перевищує 85%, виконувати ремонтні роботи не можна взагалі. Плюс температура обмоток трансформатора має бути на 10 градусів вищою від температури навколишнього середовища. Це важливо, щоб не відбулось зволоження обмоток. По-друге, при підйомі активної частини важливо фізично нічого не пошкодити. Ну і, звісно ж, за всіма технологіями провести сам ремонт. Усіх вимог ми дотримались, тож сподіваємось на гарний результат. 

А його чернігівські енергетики побачили за кілька тижнів – через цілий рік простою трансформатор нарешті було включено в роботу. І це вкотре довело: неможливе можливо, коли у колективі є першокласні фахівці, які можуть знайти нестандартне розв’язання будь-якої проблеми, виконати найскладнішу роботу, а головне, коли у такій важливій галузі працюють люди, які направду люблять те, що роблять щодня, люди, які готові вчитися і самоводосконалюватися, люди, які випромінюють енергію і заряджають нею інших!