Щоб законно користуватися електроенергією, споживач має бути приєднаним до системи розподілу (саме з її допомогою енергоресурс транспортується від виробника до кінцевого споживача). Що ж потрібно для такого приєднання? Найперше – укласти відповідний договір із оператором системи розподілу (в нашій області це АТ «Чернігівобленерго»). Саме про договори на послуги з розподілу електроенергії для побутових споживачів ми і говоритимемо сьогодні.

– Взагалі для того, щоб споживати електроенергію на роздрібному ринку електроенергії, необхідно, щоб у побутового споживача були укладені два договори: про надання послуг з розподілу електричної енергії – з ОСР та про надання послуг із постачання електроенергії – із Постачальником, – пояснює заступник директора комерційного з технічного забезпечення АТ «Чернігівобленерго» Іван Заровний. – Для укладення договору на послуги з розподілу побутовий споживач, який набув у власність (придбав, отримав у спадщину тощо) об’єкт житлової нерухомості, має звернутися до АТ «Чернігівобленерго». Зробити це можна наживо, відвідавши Центр обслуговування клієнтів, або ж онлайн – подати заявку в електронній формі за допомогою особистого кабінету на сайті нашого Товариства. Можливість укласти договір онлайн з’явилася у нас минулого року, адже, враховуючи події останніх років, ми добре розуміли, що не всі споживачі за потреби зможуть прибути до відокремленого підрозділу нашої компанії. А онлайн-заявка не потребує певного місця знаходження і дозволяє зробити усе просто, швидко та зручно.

Та навіть якщо ви вирішили скористатися послугою укладення договору на послуги з розподілу електроенергії онлайн, вам все одно знадобиться увесь необхідний перелік документів, передбачений Правилами роздрібного ринку електроенергії:

заява про укладення відповідного договору із зазначенням місцезнаходження об’єкта, реквізитів заявника та наявності чинного паспорту точки розподілу;

копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера або реєстраційного номера картки платника податків або копія паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади і мають відмітку у паспорті);

копія документа, яким визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення), або копія документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку або її частину (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об’єкта);

копія документа про підтвердження повноважень особи на укладення договору – копія довіреності, виданої в установленому порядку тощо (у випадку, якщо договір буде підписувати представник власника об’єкта);

копія декларації (повідомлення) про початок виконання будівельних робіт або дозволу на виконання будівельних робіт (для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) та постачання електричної енергії на будівельні майданчики, у разі якщо наявність такого дозволу є обов’язковою або зазначені документи вимагаються законодавством у сфері містобудування) та/або у визначених законодавством випадках, копія декларації про готовність об’єкта до експлуатації або сертифіката (для новозбудованих та реконструйованих електроустановок).

– Якщо споживача цікавить саме дистанційний режим укладення договору, то найперше він має бути зареєстрованим в Особистому кабінеті, – говорить Іван Заровний. – Зробити це доволі просто – зайдіть на наш офіційний сайт у розділ «Особистий кабінет» https://chernihivoblenergo.com.ua/personal_cabinet і скористайтеся підказками. Кожному споживачеві, який має досвід користування бодай якимись Інтернет-ресурсами, все буде інтуїтивно зрозуміло. Після реєстрації оберіть розділ «Побутовий споживач» і натисніть кнопку «Укласти договір з ОСР». Система сайту запропонує створити заявку. У ній споживач має вказати свої особисті дані. Після їх збереження система переведе вас до сторінки, яка допоможе завантажити документи власника. Якщо слідкувати за підказками, тут теж усе досить зрозуміло – потрібно прикласти саму заяву про укладення договору (її зразок заповнення також є у нас на сайті в розділі «Побутові споживачі»), а також скан-копії або фотографії необхідних документів. Після того, як всі ці документи завантажаться, потрібно їх зберегти. Все! Протягом семи днів наші фахівці розглянуть їх, оброблять, зроблять договір і відправлять тим каналом зв’язку, який ви оберете під час подачі цієї заявки. Він може бути як електронний, так і за допомогою надсилання паперового варіанту договору на вказану адресу.

Зверніть увагу! Оператор системи розподілу надсилає два екземпляри договору. Споживач має підписати обидва і протягом 20 днів повернути на адресу АТ «Чернігівобленерго». Після цього ОСР також підпише обидва варіанти і поверне один споживачеві. Лише після підписання з обох сторін договір вважатиметься укладеним!

– Тепер про нюанси. Деякі активні користувачі нашого сайту вже створювали такі заявки. На жаль, не всім це вдалося зробити правильно. Тому поговоримо про помилки, – додає Іван Заровний. – Дуже часто при поданні заявки банально бракує документів. У такому випадку після обробки такої заявки споживачеві відправлять обраним каналом зв’язку відповідь, що для того, щоб договір був укладеним, не надано необхідного пакету документів. Не дуже частий випадок, але… Набуття у спадщину. Якщо споживач набуває будинок у спадщину, то він обов’язково має переукласти з ОСР договір на надання послуг з розподілу електроенергії, адже споживача, на ім’я якого був укладений попередній договір, вже немає. Зазвичай, коли новий власник для підписання договору не з’являється, ОСР надсилає інформаційне повідомлення про необхідність приведення у відповідність до чинного законодавства договірних відносин. Якщо протягом місяця після цього повідомлення споживач все одно не звертається для переукладення договору, за Правилами роздрібного ринку електроенергії, ОСР має право відключити його від електромережі. Якщо ви ще тільки набуваєте право власності (так би мовити у процесі), то в якості документу необхідно надати довідку від нотаріуса, яка підтвердить подання заяви про прийняття спадщини.

Ну і наостанок іще раз нагадаємо: коли на руках у вас буде укладений договір з надання послуг з розподілу електроенергії, необхідно звернутися ще й до Постачальника. Споживач набуває право на споживання електричної енергії лише після того, як у нього будуть укладені договори і на розподіл, і на постачання електричної енергії!

Детальніше та практичніше про укладення договорів на послуги з розподілу електроенергії дивіться у нашому буклеті – https://online.fliphtml5.com/vcoml/jefc/