В АТ «Чернігівобленерго» вирішили оптимізувати процес проходження працівниками підприємства періодичних медичних оглядів – відтепер здійснюються вони просто на території підрозділів Товариства, куди в певні дні прибувають медичні працівники разом з усім необхідним обладнанням. Таким чином тривалість проходження медогляду для енергетиків в рази скорочується, а його якість набагато простіше проконтролювати.

– Основна мета проведення медичних оглядів – всебічна оцінка стану здоров’я працівників нашої компанії, визначення можливості виконання ними відповідних трудових обов’язків, а також виявлення захворювань, з якими протипоказано виконання тих чи інших робіт з підвищеною небезпекою, – говорить директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – До того ж медичні огляди окремих категорій працівників – обов’язкова законодавча умова, дотримання якої надає право роботодавцеві допустити працівників до виконання їх трудових обов’язків, а працівникам – виконувати свою роботу. Не скасовуються медичні огляди навіть під час дії воєнного стану.

Та якщо раніше працівники Товариства проходили медогляди у медзакладах самостійно, часто витрачаючи на це кілька днів, то зараз усі необхідні огляди лікарів, аналізи та маніпуляції виконуються для кожного підрозділу централізовано.

– По-перше, це значно економить час самих працівників, адже не потрібно чекати у чергах до потрібного фахівця, по-друге, ми маємо змогу проконтролювати якість цих медоглядів, що також дуже важливо, – пояснює Юрій Волохін. – Енергетика – це та сфера діяльності, де частина робіт проходить у спеціальних (часто небезпечних) умовах, а тому їх виконання має бути покладене на людей, які мають не лише відповідні професійні знання і навички, а й задовільний стан здоров’я. Плюс виявлення ранніх ознак будь-яких захворювань дає можливість своєчасно запровадити необхідні профілактичні оздоровчі заходи і тим самим зберегти здоров’я нашого персоналу, який є найбільшим і найважливішим надбанням компанії.