Завдяки гуманітарній допомозі, переданій АТ «Чернігівобленерго» Міністерством енергетики України протягом останніх років, у нашого підприємства з’явилася реальна можливість замінити пошкоджене (а то і повністю зруйноване через бойові дії) обладнання своїх мереж на якісне та сучасне. Так, нещодавно одна з підстанцій 110/35/10 кВ Товариства була оснащена сучасними вимикачами елегазового типу та комбінованими трансформаторами струму і напруги.

– Елегазові вимикачі почали розроблятися ще у 80-х роках минулого століття. Вони мають великі перспективи за напруги від 110 до 1150 кВ і струмах вимкнення до 80 кА. У технічно розвинених країнах вони практично витіснили інші типи комутаційних апаратів, тож не дивно, що останнім часом і провідні закордонні виробники майже повністю перейшли на випуск комплектних розподільних установок з елегазовою ізоляцією та елегазових вимикачів для відкритих розподільних установок на класи напруги 110 кВ і вище, – говорить директор технічний АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук. – На жаль, до початку повномасштабного вторгнення росіян такого обладнання у своїх мережах ми практично не мали. Зараз же, завдяки гуманітарній допомозі партнерів, почали його активно використовувати. Підстанцію 110/35/10 кВ, про яку іде мова, обладнали вимикачами елегазового типу SB6m 145 (виробництво італійського заводу «VATECH Nuova Magrini Galileo S.p.A. Via Circonvallazione Est»). Вони не нові – 2005 року виготовлення, але в дуже гарному стані. Також у якості гуманітарної допомоги нам дісталися комбіновані трансформатори струму і напруги типу KOTEF 110 фірми «RITZ», виготовлені у Німеччині, та комбіновані трансформатори струму і напруги типу AVKOF 123 також німецької фірми «SIEMENS». Місце їх встановлення ми обрали не випадково. Вимикачі, якими була обладнана підстанція, через часті вимикання у період активних бойових дій в області вийшли з ладу, тож їх треба було замінити. До того ж, пошкоджене обладнання було старим, воно давно вичерпало свій ресурс, та й знайти запчастини, з допомогою яких його можна було б відремонтувати, зараз практично неможливо. Завдяки ж сучасним вимикачам та трансформаторам струму і напруги ми значно покращимо роботу підстанції і тим самим піднімемо рівень якості та надійності електропостачання у споживачів, які від неї живляться, а це тисячі людей!

– Ми дякуємо міжнародним партнерам, які зараз допомагають енергетичній галузі України загалом і нашому підприємству зокрема, – наголошує Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик. – Мережі нашої області дуже постраждали у період активних бойових дій на Чернігівщині, тож зараз ми прикладаємо максимум своїх зусиль, щоб не лише повернути їх у довоєнний стан, а, за можливості, і покращити. А тому щиро вдячні усім, хто нам у цьому допомагає!