14 березня в АТ «Чернігівобленерго» пройшов черговий День охорони праці. Для прикордонних підрозділів його тематика доповнилася заняттям з мінної безпеки, яке провів спеціаліст відділу з питань збройної небезпеки Міжнародного Комітету Червоного Хреста Євген Фоменко.

– Ми дуже тісно співпрацюємо з ДСНС, а саме з піротехнічними відділами, допомагаємо їм обладнанням, яке потрібне для розмінування, знаками, щоб промаркувати «забруднену» територію, а також проводимо різні тренінги, – розповів він. – Ні для кого не секрет, що зараз Україна вважається найбільш замінованою країною у світі. На її розмінування потрібно близько 700 років. Зважаючи на кількість боєприпасів, які зараз знаходяться на її території, це і не дивно. Для розуміння: один сапер за добу може розмінувати всього 10 квадратних метрів території. Порахуйте, скільки фахівців потрібно, щоб розмінувати всю країну.

Отож питання мінної безпеки торкається фактично кожного українця. Наших же колег, які працюють на прикордонні, і поготів. Саме тому разом із Євгеном Фоменком енергетики розібралися в різновидах боєприпасів, визначили у чому небезпека кожного і випрацювали алгоритм дій при знаходженні одиничного вибухонебезпечного предмета, при потраплянні на мінне поле та під час обстрілу.

– Безпека персоналу – один із основних принципів роботи нашої компанії, – наголошує директор з персоналу АТ «Чернігівобленерго» Валерій Журбін. – Однак якщо раніше найбільшу небезпеку для енергетиків становив електричний струм, то протягом останніх двох років до нього додалася ще й небезпека ураження вибуховими предметами. А тому такі заняття просто необхідні. Звісно, хотілося б, щоб ця інформація не згодилася нікому, але якщо вона врятує життя чи здоров’я хоча б одному нашому колезі, це вже буде відмінним результатом і доказом того, що такі заходи проводяться не дарма.