Сьогодні ми живемо майже нормальним життям – ходимо на роботу, збираємо дітей до шкіл і садочків, робимо закупівлі у численних магазинах, відвідуємо кафе, вистави і концерти, а два роки тому в цей час більшість чернігівців сиділа у бомбосховищах і думала лише про те, в якому місці безпечніше набрати води, де купити хліба та як зарядити телефон. Символічно, що саме в цей період в Чернігівському історичному музеї імені В. Тарновського відбулася зустріч з енергетиками, які відновлювали електропостачання в місті у складні лютому-березні 2022-го.

– 6 квітня минулого року в нашому музеї відкрилась виставка «Герої без зброї», основна мета якої – показати роботу підприємств критичної інфраструктури, які забезпечували життєдіяльність Чернігова у період бойових дій на території області та період облоги міста. Всупереч постійній небезпеці, безперервним обстрілам робітники цих підприємств забезпечували містян, наскільки це було можливо, газом, водою, світлом та хлібом, – говорить завідувачка ІІ науково-експозиційного відділу Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Тетяна Журавльова. – Тож дуже хочеться, щоб про їхню героїчну роботу дізналися усі.

Енергетикам, і правда, було чим поділитися. Про те, якою була ситуація в електромережах області у той період, як вдавалося відновити пошкоджені лінії і бодай на кілька годин заживити споживачів співробітникам і гостям музею розповіли Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик, майстер служби ліній електропередачі 35 кВ і вище Максим Храпатий, електромонтер з ремонту та обслуговування повітряних ліній електропередачі 35 кВ і вище Анатолій Лавренко та водій автотранспортних засобів служби транспорту і логістики Віктор Бояринцев. Цікавими ж історичними фактами щодо електрифікації Чернігівщини поділився директор з персоналу Товариства Валерій Журбін. Приємно, що розмова не лише пройшла у теплій та затишній обстановці, а й викликала жваве обговорення. А це означає, що розповіді наших колег зачепили навіть тих, хто жодним чином до енергетики не дотичний.

– Я дуже пишаюся нашими працівниками, вони – справжні герої! І щиро дякую їм за те, що в той складний час вони не покинули підприємства, а стали на оборону енергетичного фронту. Тоді, у квітні 2022-го, коли нам нарешті вдалося заживити фактично всіх своїх споживачів, ми відчули маленьку перемогу. Так, сподіваюся, зовсім скоро усі разом ми святкуватимемо і велику Перемогу нашої країни над ворогом, – наголосив Сергій Фелик.

А як усе це було наживо, ви можете подивитись у відео за посиланням https://youtu.be/OvIetca_jkk. Якщо ж хочете відвідати тематичні експозиції, на вас уже чекають в історичному музеї!