У якому випадку і за якими правилами відбуваються нарахування за значенням середньодобового обсягу споживання?

Заровний Іван Володимирович, заступник директора комерційного з технічного забезпечення АТ «Чернігівобленерго»:

– Взаємовідносини між оператором системи розподілу та споживачами у частині нарахування обсягів спожитої електричної енергії врегульовані Кодексом комерційного обліку електричної енергії (ККОЕЕ). До повномасштабного вторгнення росіян (із 2019 до 2022 року) обсяги спожитої електричної енергії вираховувалися саме згідно із ККОЕЕ (з урахуванням змін, які періодично вносилися до нього). Після вторгнення, коли в Україні було впроваджено воєнний стан, Кабінет Міністрів прийняв наказ №148 від 13 квітня 2022 року, яким були врегульовані різні додаткові нюанси: як виставляються обсяги корисного відпуску електроенергії якщо були відключення, якщо домогосподарство знаходиться на окупованій території, якщо протягом місяця була відсутня напруга, у якому випадку обсяги приймаються рівними нулю, яким чином вони розраховуються з урахуванням коефіцієнтів приросту або зниження споживання у вузлах електричних мереж оператора системи розподілу. Цим документом при нарахуванні обсягів спожитої електричної енергії ми керувалися до грудня минулого року, коли він втратив чинність. Отож тепер всі розрахунки здійснюються знову згідно з вимогами розділу 8.6 ККОЕЕ. Ним врегульовано, яким чином споживачі мають передавати покази лічильників і що має робити ОСР у випадку, якщо ці покази передані не були.

Найперше хотілося б наголосити, що споживачі мають передавати покази лічильників електричної енергії щомісяця у визначений період, який починається за два календарні дні до кінця розрахункового місяця та закінчується на третій календарний день наступного розрахункового періоду (календарного місяця). Якщо споживач передав покази у цей період, то при розрахунках обсягів спожитої електричної енергії враховуються саме вони. Якщо ж оператор системи розподілу до кінця третього календарного дня місяця не отримав показів, вони визначаються за оціночними даними. Якщо говорити простіше, береться споживання цього ж споживача в аналогічному періоді минулого року і множиться на коефіцієнт приросту/зниження споживання. Він змінний, розраховується у відносних одиницях з точністю до чотирьох цифр після коми як співвідношення приросту/зниження величини усередненого середньодобового обсягу споживання всіх індивідуальних побутових споживачів, для яких в ОСР є фактичні (отримані з лічильників) дані на перше число календарного місяця. Таким чином при нарахуванні обсягів споживання враховуються певні температурні та інші фактори, які можуть впливати на споживання електроенергії споживачами області в цілому, а також персоніфіковані дані споживача, якому ці обсяги нараховуються.

У когось виходить, що ці середні дані дуже чітко відповідають тим, що були спожиті, у когось вони менші або більші. Якщо споживач бачить, що покази, отримані оціночним шляхом не відповідають реальним, їх можна скоригувати, скориставшись будь-яким зручним способом, який пропонує ОСР. У АТ «Чернігівобленерго» це:

боти у Viber – https://chernihivoblenergo.com.ua/in_viber і Telegram – tg://resolve?domain=ChernigivOEbot (меню «Повідомити про проблему» > «Подати заявку на коригування показів»);

особистий кабінет E-Svitlo – https://cn.e-svitlo.com.ua/ (тип звернення – «Покази в рахунку (або в кабінеті) не відповідають реальним»);

форма зворотного зв’язку на сайті компанії («Онлайн-звернення») – https://chernihivoblenergo.com.ua/feedback_new (тип питання – «Подати заявку на коригування показів»).

А щоб цього робити не довелося, усім споживачам ми рекомендуємо вчасно передавати дані своїх лічильників. Тим більше, що з нашими ресурсами зробити це просто, зручно і швидко. Передавши покази, ви сплачуватимете лише за ті кіловат-години, які реально спожили.

Нагадуємо: щоб отримати відповідь від фахівців нашої компанії на запитання, яке вас цікавить, ви можете залишити його в особистих повідомленнях на сторінці «Чернігівобленерго» у фейсбук або ж надіслати на електронну пошту нашого прес-центру – presa@energy.cn.ua.