Сьогодні, 15 квітня, о 5:50 на міні між селами Вербівка та Аткильня Добрянської ТГ підірвалася машина оперативно-виїзної бригади Ріпкинської дільниці Чернігівського РЕМ. На щастя, наші колеги – електромонтер-водій Володимир Фещенко та електромонтер Максим Чередниченко – залишились живими. Від сьогодні цей день без перебільшення стане їхнім другим днем народження.

– Внаслідок несприятливих погодних умов (дощ, шквальний вітер) ввечері 14 квітня у північно-західній частині області відключилося одразу кілька повітряних ліній. Оперативно-виїзна бригада Ріпкинської дільниці виїхала на усунення пошкоджень. Так, о 4:41 вона була направлена на огляд повітряної лінії неподалік Вербівки, від якої живиться 151 домогосподарство, а о 5:54 електромонтер Максим Чередниченко повідомив диспетчеру, що разом із колегою вони підірвалися на міні, – розповідає заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза.

– Ми навіть не зрозуміли, як це сталося, – розводить руками Володимир Фещенко. – Їхали повз лінію, як раптом ліве заднє колесо неначе потрапило в яму. Максим крикнув: «Міна!» Потім наше авто перевернулося.

– Машина лежала на правому боку. Я опинився внизу, Володимир привалив мене зверху, – згадує Максим Чередниченко. – Почав його звати, та він не відповідав. Я обережно виліз через вікно і почав термосити товариша рукою. Володимир заворушився, тоді я подав йому руку і допоміг вибратися з машини. Часу було обмаль, вона горіла.

Енергетики вибралися вчасно, бо за лічені хвилини від їхньої «Toyota Hilux» залишилася лише купа обгорілих решток. Хлопці відійшли на безпечну відстань і зателефонували диспетчеру, який одразу ж викликав їм швидку допомогу і повідомив керівництву компанії, що сталося.

Наші колеги направду народилися у сорочках, адже тяжких травм жоден із них не отримав. У Володимира Фещенка – мінно-вибухова травма, закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, закрита травма шийного відділу хребта та посічення м’яких тканин обличчя, у Максима Чередниченка – мінно-вибухова травма, закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку та садна голови. Зараз обоє перебувають у лікарні. Кожному із них ми бажаємо якнайскорішого одужання і знову чекаємо на них у лавах нашої енергетичної родини!

Отакою інколи буває ціна світла. Адже виїзди у небезпечні зони, де й досі тривають обстріли або ж є частина замінованої (і не завжди позначеної!) території, працівники АТ «Чернігівобленерго» здійснюють щодня. Добре, що досі обходилося без людських жертв. Однак зараз кожен споживач має зрозуміти, на що часто ідуть енергетики, щоб забезпечити комфорт у їхніх домівках. Вони – справжні воїни не завжди помітного, але такого важливого фронту, їхня робота важлива, складна і небезпечна, а тому вони варті як мінімум розуміння і поваги, яких останнім часом так не вистачає.