Цього року весняне тепло прийшло дуже швидко. І березень, і квітень не раз радували мешканців Чернігівщини температурними рекордами. Однак якщо у пересічних людей це викликало лише радість, енергетики розуміли – роботи їм додалося.

– За статистикою, основна причина близько 70% відключень електроенергії у сільській місцевості – це неналежне утримання зелених насаджень, – говорить заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза. – Дуже часто під час негоди дерева, що перебувають у безпосередній близькості до ліній, можуть їх пошкодити – повалити опори, обірвати дроти, спричинити замикання. Як наслідок – споживачі страждають від тривалої відсутності електропостачання, а енергетики понаднормово працюють, щоб усунути цю проблему. Щоб мінімізувати кількість таких ситуацій, щороку АТ «Чернігівобленерго» розробляє графіки розчищення трас охоронних зон ліній електропередачі і погоджує їх з відповідними органами. Однак споживачі мають розуміти, що це спільна справа, і не лише сприяти в ній енергетикам, а й активно долучатися.

Отож нагадаємо: згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року №105, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

на об’єктах благоустрою державної або комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;

на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;

на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники або власники цих територій;

на безхазяйних територіях та пустирях – органи місцевого самоврядування;

на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

Охоронні зони електромереж проходять уздовж повітряних ЛЕП у вигляді земельних ділянок та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх дротів на відстань:

2 метри – для повітряних ліній напругою до 1 кВ;

10 метрів – для повітряних ліній напругою до 20 кВ;

15 метрів – для повітряних ліній напругою до 35 кВ;

20 метрів – для повітряних ліній напругою до 110 кВ.

Тож велике прохання до кожного споживача уважно роздивитися зелені насадження у своєму дворі та біля нього, якщо поряд проходить лінія електропередачі, а також звернути увагу на насадження, які є на вулицях вашого населеного пункту. Вчасно подбавши про їхній стан, ви допоможете не лише енергетикам, а й собі – адже у період негоди перерв в електропостачанні у вашому домогосподарстві не буде, або ж вони принаймні будуть не такими тривалими.

Детальніше про те, хто має контролювати стан зелених насаджень біля ліній електропередачі, у чию зону відповідальності входить розчищення дерев у зоні проходження електричних мереж та прибирання зрізаних гілок та якими законодавчими та нормативно-правовими документами це регулюється, ви можете прочитати у нашій постійній рубриці «Запитай в енергетика» за посиланням https://chernihivoblenergo.com.ua/news/1233.