Справжня рятувальна операція розгорнулася днями в Тиниці на Бахмаччині. Місцева влада, енергетики, рятувальники та зоозахисники скоординували свої зусилля, щоб врятувати маму-лелеку та майбутніх лелеченят.

– Неподалік від нашого двору крайня опора лінії електропередачі. На ній – лелече гніздо і щороку в ньому оселяється лелеча сім’я. Цей рік винятком не став, – розповідає місцевий мешканець Іван Марченко. – Однак у четвер, 2 травня, разом із донькою Аллою ми знайшли під цією опорою мертвого лелеку. Почали спостерігати за гніздом, де лелечиха вже висиджувала пташенят, та другий лелека не прилітав. Очевидно, мертвий птах і був її парою.

Родині Марченків стало жаль маму-лелеку. Навряд-чи птаха змогла б покинути яйця, а тому, скоріше за все, і сама невдовзі пропала б від голоду, і пташенят висидіти не встигла б. Треба було шукати якесь рішення. Розпочали із підгодівлі птаха. Для цього Іван Васильович змайстрував спеціальне пристосування з палок та алюмінієвого дротика. Алла ж зайнялася пошуком зоозахисників, які змогли б допомогти лелеці. Відгукнулася на її прохання Служба порятунку тварин, що в Києві.

– Вона сконтактувала нас з орнітологами, а ось вони уже розповіли: для того, щоб врятувати лелеку, потрібно найперше забрати з гнізда яйця. Тоді лелека зможе подбати про себе, а наступного року утворити нову пару. За можливості ж, можна і пташенят виходити – за допомогою спеціального інкубатора, – переповідає Алла.

Жінка звернулася по допомогу до старостату, староста Тиниці Наталія Риженко – до голови Бахмацької ТГ Павла Шимка, а він, у свою чергу, активізував роботу всіх потрібних служб. У понеділок, 6 травня, оперативно-виїзна бригада Бахмацького РЕМ приїхала, щоб відключити лінію електропередачі, на опорі якої оселилася лелеча сім’я, а рятувальники пожежно-рятувальної частини Бахмача за допомогою вишки піднялися до гнізда і дістали звідти чотири яйця.

– Столичні зооволонтери забрали їх, помістивши у спеціальний контейнер. Обіцяли надіслати фото лелеченят, коли вони з’являться, – каже Іван Марченко. – Чекатимемо!