Вчора, 14 травня, на Чернігівщині вперше після зими 2022-2023 років було введено Графік аварійного відключення електропостачання (ГАВ) та Спеціальний графік аварійного відключення електропостачання (СГАВ). Про це АТ «Чернігівобленерго» одразу ж повідомило на своїх офіційних ресурсах. Однак наші споживачі почали масово скаржитись на те, що не встигли підготуватися до відключень електроенергії, адже заздалегідь про них ніхто не повідомив. На жаль, зробити це енергетики можуть далеко не завжди. Тож ми вирішили нагадати вам, які види графіків обмеження електричної потужності існують і чим вони відрізняються.

Графік обмеження електричної енергії (ГОЕ) застосовується у разі виникнення дефіциту палива (зниження експлуатаційних запасів палива на електростанціях до величини менше необхідної для десяти діб роботи) або гідроресурсів. Стосується непобутових споживачів.

Графік обмеження електричної потужності (ГОП) – у разі виникнення загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в об’єднаній енергетичній системі України або в її окремих частинах. Стосується непобутових споживачів.

Графік погодинних відключень (ГПВ) застосовується з метою запобігання порушення режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту електричної потужності. ГПВ складається в обсязі не менш ніж 75% від максимального споживання електричної потужності області та включає в себе шість рівних черг, які вводяться поетапно одна за одною. У цей графік відключень заведені побутові та промислові споживачі.

Графік аварійних відключень (ГАВ) застосовується у разі несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,6 Гц, порушення режимів граничних перетоків або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках, необхідності запобігання порушенням гранично допустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України, а також якщо не вистачає часу для введення ГОП або введені обмеження є недостатньо ефективними. Складається ГАВ в обсязі не менш ніж 25% від максимального споживання електричної потужності області. Однак лінії, які живлять споживачів першої категорії з надійності електропостачання, туди не заведені. Введення ГАВ має бути виконане протягом 15 хвилин із моменту отримання команди.

Спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ) застосовується за умови недостатньої ефективності введеного ГАВ у разі необхідності запобігання системним аваріям, подальшого зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,4 Гц та загрози розділення об’єднаної енергетичної системи України по одному із внутрішніх перерізів електромережі. Введення СГАВ має бути виконане протягом трьох хвилин із моменту отримання команди.

Зверніть увагу! З самого ранку різні сумнівні ресурси (групи у Facebook та Telegram тощо) почали розповсюджувати неправдиву інформацію щодо графіків відключень, пропонуючи споживачам зареєструватися у своїх групах або перейти за якимись посиланнями. У жодному разі не робіть цього! Усю детальну (а головне правдиву!) інформацію щодо графіків обмеження електропостачання може повідомити лише оператор системи розподілу вашого регіону (у Чернігівській області це АТ «Чернігівобленерго»). Отож слідкуйте за сторінкою нашого підприємства у Facebook, каналом у Telegram, а також шукайте потрібну інформацію у розділі «Відключення» на офіційному сайті нашої компанії https://chernihivoblenergo.com.ua/blackouts.

І наостанок: ані АТ «Чернігівобленерго», ані інша регіональна компанія-оператор системи розподілу не керують процесом обмеження споживання електроенергії самотужки! Проводяться відключення виключно за командою диспетчера НЕК «Укренерго». Тож і спрогнозувати коли і який графік обмеження електропостачання буде задіяний, заздалегідь наша компанія, на жаль, не може.