20 травня із робочим візитом Чернігівщину відвідав міністр економіки Латвійської Республіки Вікторс Валайніс. Серед іншого оглянув він й об’єкти електропостачання, відновлені за допомогою латвійського обладнання.

Нагадаємо: у січні цього року в якості гуманітарної допомоги від Латвії АТ «Чернігівобленерго» отримало 108 розподільних щитів 0,4 кВ енергофірми «Jauda». Кошти на це обладнання (майже 100 тисяч євро) були залучені в рамках кампанії, організованої латвійською державною установою «Latvenergo» за сприяння Посольства України в Латвії, Міністерства економіки Латвії та Благодійного фонду «Ziedot.lv.». Частина отриманого обладнання уже не перший день працює в мережах підприємства.

– Найперше цими розподільними щитами ми замінили обладнання, яке стало непридатним до експлуатації внаслідок бойових дій, – пояснює директор технічний АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук. – Одне було пошкоджене безпосередньо обстрілами, інше, яке і так було доволі застарілим, вийшло із ладу через часті вимикання, спричинені знову-таки обстрілами рашистів. Латвійське ж обладнання не лише замінило пошкоджене, а й значно оновило розподільні мережі Чернігівщини. І, як наслідок, відчутно підвищило якість і надійність електропостачання споживачів.

– Ми бачимо, як росія б’є по енергетичній інфраструктурі України, і хочемо допомогти. У нашій делегації є представники компаній, які можуть долучитися до цього, тож співпрацюватимемо й надалі, – сказав Вікторс Валайніс і вручив Олександру Марчуку підтвердження від оператора системи розподілу електроенергії Латвії AS «Sadales tīkls» про повторний внесок для відновлення української енергетичної системи, а саме надання 2 генераторів живлення, 13 одиниць спеціалізованої техніки та 5440 одиниць електроматеріалів.

– Ми дуже вдячні за таку постійну і вчасну підтримку наших друзів-латвійців. Саме міжнародні партнери допомагають нашому підприємству справитись з тими викликами, які з’явилися через війну. Без них ми точно не впорались би. А тому іще раз величезне спасибі і від нашої компанії, і від споживачів, яким ваша допомога полегшує життя, – у свою чергу подякував партнерам Олександр Марчук.