Ввечері 5 червня у Чернігівській області, як і в низці інших, за розпорядженням Регіонального диспетчерського центру Центрального регіону НЕК «Укренерго», одночасно із Графіком погодинних відключень (ГПВ) був застосований Графік аварійного відключення електропостачання (ГАВ), що стосується побутових і непобутових споживачів. Причина проста – значний дефіцит в енергосистемі. На жаль, обмежень, обрахованих у ГПВ, нашій області не вистачило, щоб вкластися у доведені ліміти.  

Застосування ж двох графіків обмежень одразу, під час яких споживачі залишалися без електропостачання на досить тривалий час, спричинило масові хвилювання серед населення. Не звернути уваги на це ми не можемо. А тому почали шукати ефективне розв’язання цієї проблеми. Для того, щоб допомогти у збалансуванні енергомережі України і водночас зробити відключення більш зручними для споживачів, АТ «Чернігівобленерго» було вимушене розробити новий графік погодинних відключень електроенергії. Відрізняється від попереднього він збільшенням кількості можливих відключень.

Уже зараз ми розуміємо, що знову стикнемося з порцією негативу від споживачів, однак іншого виходу, на жаль, просто немає. Якщо залишити все як є, ми знову і знову стикатимемось з аварійними обмеженнями, час введення яких і тривалість не можна буде спрогнозувати, а відповідно у споживачів не буде можливості планувати роботу і відпочинок.

Подивитись новий Графік погодинних відключень ви можете, як завжди, на нашому офіційному сайті у розділі «Відключення» https://chernihivoblenergo.com.ua/files/other/schedule_groups.jpg

Уся інформацію щодо черг відключень ГПВ є у цьому ж розділі https://chernihivoblenergo.com.ua/blackouts або ж, щоб дізнатися свою чергу у цьому або ж інших графіках обмежень електропостачання, ви можете скористатися допомогою наших ботів у Viber (https://chernihivoblenergo.com.ua/in_viber) і Telegram (tg://resolve?domain=ChernigivOEbot).

Зверніть увагу! У випадку відсутності дефіциту потужності в енергосистемі України у зазначений час споживачі можуть і не відключатися. Однак вони мають бути готовими до того, що в ці періоди відключення може відбутися у будь-який момент.

І знову дамо вам уже набридлу, але реально дієву рекомендацію – самостійно обмежити споживання електроенергії у пікові години – з 8:00 до 11:00 і з 17:00 до 23:00. Для інформації: у нашій області споживання в цей час зростає більш ніж у півтора рази! Тож якби споживачі у цей час самі зменшували своє споживання, це дуже позитивно позначилось би на роботі енергосистеми і зменшило кількість відключень.

Принагідно повідомляємо, що додаткові відключення до графіку на 6 червня, який ми оприлюднили вчора, можуть бути і сьогодні, якщо у вечірній час область знову не вкладеться у ліміти. Тож давайте постараємось, щоб цього не було!

І наостанок. Давайте не забувати, що в Україні триває війна. І однією із стратегічних цілей для рашистів давно стала енергетична інфраструктура. Розуміючи, що на відновлення пошкоджених енергетичних об’єктів потрібно чимало часу (інколи навіть кілька років!), рашисти прицільно знищують інфраструктуру України. Уряд намагається стабілізувати енергомережу після їхніх атак і зараз енергетики мобілізували всі свої сили, щоб забезпечити споживачів електропостачанням. Однак без вашої допомоги нам не обійтися, а тому ще раз просимо усіх по можливості економити електроенергію і бути більш лояльними у питанні відключень електропостачання. Зараз усім нам важко, але для того, щоб вистояти, ми маємо об’єднатися!