Сьомий день поспіль працівники відокремлених підрозділів АТ «Чернігівобленерго» долають наслідки несприятливих погодних умов. Обірвані дроти, зламані опори, пошкоджена ізоляція – кількість аварійних відключень в мережах 10 кВ сягнула 230 і продовжує точково зростати. Відповідно, зростає і невдоволення споживачів.

– У перші дні червня найбільш масові відключення через погодні умови ми зафіксували на Бобровиччині, Борзнянщині та Носівщині. І мова тут іде не про десятки чи сотні споживачів, а про тисячі. Трохи менше відключень було на Прилуччині та Козелеччині. Однак, тільки-но ми встигли заживити усіх абонентів, як нова хвиля дощу, граду і шквального вітру пошкодила лінії на Менщині, Ніжинщині, Коропщині та у Чернігівському районі. Пізніше до цього списку із тисячами відключених домогосподарств додалися знову-таки Бобровиччина, Борзнянщина, Носівщина, Прилуччина та Козелеччина. Щодня загальна кількість одномоментно знеструмлених споживачів сягала кількох десятків тисяч, – констатує заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза. – Одна із основних причин такої кількості пошкоджень – зелені насадження, за якими їх власники не доглядають належним чином. Часто енергетикам перед тим, як приступити до ремонту ліній, доводиться не одну годину займатися їх розчищенням, інакше пошкоджених об’єктів просто не дістатися. В умовах, коли електромережа області потерпає від обстрілів, випадки таких пошкоджень мали б бути зведені до мінімуму, але маємо зовсім іншу картину.

На жаль, аварійні відключення через негоду збігаються ще й із обмеженнями Графіка погодинних відключень (ГПВ), а тому ми добре розуміємо своїх споживачів – за таких умов вони не можуть скористатися електроенергією навіть у відведені «зелені» години.

– Тих, хто через негоду опинився аварійно відключеним, ми просимо із розумінням поставитися до цих тимчасових незручностей. Енергетики 24 на 7 роблять усе можливе, щоб заживити кожного споживача якомога швидше, – каже Сергій Переверза. – Однак ми дуже просимо вас доглядати за зеленими насадженнями на території своїх домогосподарств і звертати увагу на територію, яка відноситься до зони відповідальності органів місцевого самоврядування. Саме несвідоме ставлення до цього питання спричиняє такі неприємні наслідки.

Принагідно нагадуємо, що поблизу пошкоджених негодою ліній електропередачі споживачі мають бути максимально обережними.

– У жодному разі не можна наближатися до обірваних електропроводів ближче ніж на 8 метрів, – наголошує Сергій Переверза. – Якщо ж ви помітили такий або виявили пошкоджену електроопору, повідомляйте про це у наш колцентр – 0-800-210-310 та (0462) 772-901.

Також, якщо перерва в електропостачанні за вашою адресою не зареєстрована, по можливості повідомте про це за допомогою наших онлайн-сервісів:

особистого кабінету E-Svitlo – https://cn.e-svitlo.com.ua/

форми зворотного зв’язку на сайті – https://chernihivoblenergo.com.ua

Viber-bot – https://chernihivoblenergo.com.ua/in_viber

Telegram-бот tg://resolve?domain=ChernigivOEbot

Ситуація в енергосистемі країни і так складна, тож давайте разом мінімізуємо хоча б відключення через негоду!