15 грудня минулого року директор технічний АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук зустрівся з представниками Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні – делегатом з питань водних ресурсів та середовища проживання, фахівцем з енергетики Маркусом Вілсоном та делегатом з питань водних ресурсів та середовища проживання делегації Київ-Норс Гемою Міко. Головна мета їхнього візиту полягала у спробі зрозуміти поточну енергетичну ситуацію у прикордонних регіонах нашої області, а також у пошуку потенційних шляхів розв’язання проблем цивільного населення, яке там проживає. А вже за два місяці, 21 лютого 2024-го, АТ «Чернігівобленерго» передали допомогу від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні – два трифазних трансформатори100 kVA «EELETRNF100K».

І ось 7 червня Маркус Вілсон та Гема Міко знову відвідали наше підприємство. Цього разу їх цікавили більш глобальніші питання – готовність усієї нашої області до проходження наступного осінньо-зимового періоду. 

– Електромережі Чернігівщини дуже постраждали у лютому-березні 2022 року. Лише за той період пошкодженими або і повністю зруйнованими виявилося близько тисячі об’єктів електропостачання. Звісно, тільки-но рашисти вийшли з території нашої області, ми почали масштабне відновлення. Спасибі міжнародним партнерам, які дуже нам у цьому допомогли. Однак наслідки обстрілів нам доводиться усувати і досі, адже прикордоння від агресії росії страждає щодня, – говорить директор технічний АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук. – Крім того, через значне пошкодження енергетичної мережі України в цілому почалися планові обмеження електропостачання, і це дуже негативно впливає на наше обладнання, адже за такої експлуатації його ресурс суттєво зменшується. Наприклад, вимикачі на підстанціях, які при нормальному режимі роботи вимикалися десь один раз на рік для планового обстеження, тепер відключаються по кілька разів на день. Звісно, протягом останніх років більшість старих вимикачів ми замінили на нові та сучасні, однак у наших мережах і досі залишається понад 400 масляних вимикачів 70-х років, які кожної хвилини ризикують вийти із ладу. Є проблеми і з кабельними лініями – після 2022 року значно збільшилася кількість пошкоджень на них через вібрації та зсуву грунту, спричинені масованими обстрілами, тож стараємось по максимуму замінити і їх. На жаль, наших ресурсів вистачає не завжди. 

У свою чергу Маркус Вілсон та Гема Міко попросили список необхідного обладнання, яке вони за наявності могли б доставити на підприємство протягом літнього періоду, адже усяка допомога має бути найперше вчасною. До речі, підготовчі роботи із встановлення трансформаторів від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні в наші мережі уже виконані, тож наступного тижня їх запустять у роботу на одній із підстанцій Прилуцького району.

– Ми дуже вдячні усім, хто допомагає нам у відновленні пошкоджених рашистами мереж, однак розуміємо, що зараз в Україні є регіони, які також дуже потребують допомоги. Це і Херсон, і Харків, і Дніпро, і низка інших областей, – наголосив Олександр Марчук. – Оскільки наша енергетична система – єдина, і ми всі працюємо на спільний результат, то були б вдячні і за те, щоб енергетична допомогли надходила і їм!