22 червня працівники АТ «Чернігівобленерго» здійснили чергову мандрівку древньою Чернігівщиною – відвідали Гетьманську столицю Батурин. Для багатьох це просто гарне, чисте та сучасне містечко з великою кількістю цікавих локацій для фотографій, бо ж, дійсно, відбудова пам’яток знаменитого Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» (а до його складу входять Будинок генерального судді Василя Кочубея, Воскресенська церква-усипальниця Кирила Розумовського, Воскресенська церковнопарафіяльна школа (зараз в її приміщенні розташовано Музей археології Батурина), Цитадель Батуринської фортеці та палацово-парковий ансамбль гетьмана Кирила Розумовського) відбулася лише на початку 2000-х. Але це місто має насправді захоплюючу історію – археологічні розкопки на території заповідника довели, що Батурин – населений пункт, якому понад тисяча років!

– Містечко невелике, та і доби замало, щоб побачити тут все, – діляться енергетики.

Однак разом із завідувачкою науково-освітнім відділом Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Наталією Самохіною вони таки встигли відвідати усі його відомі локації.

– Цікаво було просто все! – кажуть наші колеги. – Садиба Кочубея – це не просто музей. Завдяки родовому дереву та родинним портретам Кочубеїв ти неначе поринаєш в ті часи і бачиш їхнє життя зі сторони, а історія кохання Мотрі Кочубей та гетьмана Івана Мазепи, якій присвячено окрему виставкову залу, і взагалі не може лишити байдужим нікого. Не менш цікаві музей археології та сама Цитадель. Усе тут дихає історією і найперше нагадує про трагічну Батуринську різанину 2 листопада 1708 року, коли московські війська захопили і знищили столицю гетьмана Івана Мазепи і її мешканців. Тоді, за різними оцінками, загинуло від 11 до 15 тисяч батуринців. Нещадні московити просто вирізали і випалили їх, незалежно від віку і статі, саме ж місто пограбували, в тому числі і православні храми. Отут переконуєшся – історія іде по колу… А ще більшої схожості з теперішньою ситуацією в Україні додає нова експозиція – тут перегукуються історії дітей, яких московити убили у 1708-му і 2022-2024-му. Страшна паралель…

Закінчилася подорож Палацом Кирила Розумовського, який після печальних локацій повеселив душу енергетиків своїм різнобарв’ям – працівники музею доглядають за палацом дуже ретельно, тож і його парк – це справжнє літнє диво із купою дерев і буяючих квітів.

– Скільки іще цікавих історій, загадок і таємниць таїть у собі Батурин! Навіть якщо їдеш сюди не вперше, тут цікаво завжди, бо щоразу дізнаєшся щось нове і незвичайне, – говорять наші мандрівники.

– Ми дуже раді, що серія екскурсій Чернігівщиною так полюбилася нашим колегам, – говорить голова профспілкового комітету АТ «Чернігівобленерго» Іван Тимошенко. – Адже це і емоційний відпочинок, і інтелектуальний розвиток, і справжній захід з тімбілдінгу. Продовжуватимемо в тому ж дусі