Чотири вимикачі 110 та 35 кВ отримало АТ «Чернігівобленерго» від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Два з них – вакуумні вимикачі 35 кВ типу ОVB-VBF – уже встановили на одній з чернігівських підстанцій 110/35/10 кВ.

– Вакуумні вимикачі типу VBF призначені для комутації електричних кіл напругою 35 кВ при нормальних та аварійних режимах роботи мережі трифазного змінного струму, – пояснює директор технічний АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук. – Переваги цих вимикачів: можливість розмикання ланцюга у вакуумній камері, високий експлуатаційний ресурс та рівень ізоляції, висока здатність дугогасіння завдяки вакуумним технологіям, надійний пружинний механізм, що мінімізує ресурсні витрати, можливість застосування для швидких автоматичних повторних включень, включення вручну та дистанційно тощо. Цими вимикачами ми замінили обладнання, яке, по-перше, постраждало під час активних бойових дій у лютому-березні 2022 року, а по-друге, ще й вичерпало свій ресурс. Це дозволить у складний осінньо-зимовий період значно покращити якість і надійність електропостачання у споживачів фактично усієї центральної частини Чернігова. Крім того, у найближчому майбутньому ми плануємо оновити ще й високовольтну лінію, яка відходить від цієї підстанції, – замінити увесь провід на ізольований. Так ми забезпечимо комплексний підхід до модернізації мереж області.

Іще два елегазові вимикачі (тільки уже 110 кВ) невдовзі встановлять на іншій підстанції «Чернігівобленерго» в одному з районів області.