Щотижня наші енергетики виїжджають у різні куточки Чернігівщини на ремонти мереж. Це і аварійно-відновлювальні роботи після негоди, і ліквідація наслідків обстрілів рашистів, і планові ремонтні роботи, і роботи із реконструкції та модернізації мереж. Обсяг усіх цих задач, скажемо чесно, не маленький. А поряд із цим додаткової роботи енергетикам додають ще й любителі швидкої або ж не зовсім керованої їзди. Через них минулого року АТ «Чернігівобленерго» довелося додатково замінити 128 електроопор, а за перше півріччя цього року – 51 опору. «Рекордсменами» тут стали мешканці населених пунктів, які обслуговує Чернігівський РЕМ, – на його території було збито 21 опору.

– Навесні, влітку та восени, коли тривають активні фази посівної та збору урожаю, аварійні ситуації через збиті опори найчастіше спричиняють сільгоспмашини, а ось взимку значно збільшується кількість випадків пошкодження опор автотранспортом через погіршенням погодних умов (дощ, мокрий сніг, ожеледицю), – говорить заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза. – Однак, якою б не була причина, збиті опори – це завжди збитки для підприємства і незручності для споживачів. Адже, щоб замінити одну таку опору треба чимало часу і ресурсів.

Отут треба додати, що нанесені підприємству збитки так чи інакше доведеться відшкодовувати винуватцям цих подій. АТ «Чернігівобленерго» тісно співпрацює з поліцією, тож кожен факт збитої опори одразу ж фіксується, далі відкривається кримінальне провадження, встановлюються винні і виставляється рахунок. Та головне тут все-таки зовсім не це. Збиті опори ліній електропередачі – це завжди небезпека і величезний ризик спричинити шкоду своєму здоров’ю, а то і позбутися життя, адже лінії електропостачання весь час перебувають під напругою. Тож, сідаючи за кермо, дотримуйтесь правил дорожнього руху, а їдучи повз лінію електропередачі, згадайте ще й вимоги правил охоронних зон електричних мереж і хоча б елементарні правила електробезпеки. Так ви не лише допоможете енергетикам, а й збережете свої гроші й убезпечите своє здоров’я і життя!