Шановні споживачі!

Сьогоднішнє розпорядження Регіонального диспетчерського центру НЕК «Укренерго» щодо одночасного введення протягом усього дня чотирьох черг Графіка погодинних відключень (ГПВ) стало великою несподіванкою і справжнім ударом не лише для вас, а і для нашої компанії. Ще вчора ввечері, перероблюючи наш графік «три через три», в якому пів доби мали бути задіяні одразу чотири черги, ми були впевнені, що гірше бути не може. Та, як виявилося, може…

Причина у таких жорстких обмежень проста – значний дефіцит електроенергії в українській енергосистемі. Оскільки генерації для його покриття не вистачає, можемо ми лише одне – обмежити своє споживання, інакше НЕК «Укренерго» буде вимушена ввести Графік аварійних відключень (ГАВ), за яким відключення триватимуть невизначену кількість годин до окремого розпорядження.

Уже зараз ГАВ введено на території Сумської, Харківської, Полтавської, Запорізької, Донецької, Кіровоградської та Дніпропетровської областей. Інші ж області України скорочують своє електроспоживання на чотири черги одночасно! При цьому, як і раніше, критично важливі об’єкти, перелік яких давно узгоджений спільно з обласною військовою адміністрацією та органами місцевого самоврядування, відключатися не будуть!

Нам дуже хотілося б зараз пообіцяти вам покращення, однак маємо бути реалістами – сьогоднішній і завтрашній дні будуть, мабуть, одними із найскладніших у цей липневий період. До останнього ми сподіваємось, що обмеження будуть послаблені, однак особливо на це не розраховуємо, бо, окрім відключень зараз іншого виходу, щоб попередити системну аварію в енергомережі і не допустити блекауту, немає.

Тому дуже просимо вас зібрати усі свої сили, щоб пережити цих два дні. Ми ж у свою чергу намагатимемось робити все від нас залежне, щоб і зараз, і в подальшому покращити якість електропостачання, належно підготуватися до схожих викликів у майбутньому і покращити контакт зі споживачами. Для цього уже зараз продовжуємо заживлення критично важливих об’єктів на окремі лінії (на прохання споживачів найближчими днями розповімо, що вже зроблено), розробляємо програми допомоги для бізнесу та побутових споживачів (консультування щодо встановлення власних потужностей для генерації і сприяння швидшій реалізації таких проєктів), готуємо документи для перемовин з управляючими компаніями щодо ручного відключення окремих будинків та переглядаємо можливості нашого кол-центру.

Ми добре розуміємо, скільки матеріальних та моральних втрат несуть за собою такі тривалі відключення, тим більше у такий спекотний період як зараз, а отже розуміємо і злість та неприйняття цієї ситуації з боку наших споживачів. Повірте, жодні відключення на користь «Чернігівобленерго» також не ідуть. По-перше, нерозподілений обсяг електроенергії – це наші втрати, які призводять найперше до того, що бюджет на модернізацію мереж суттєво скорочується, по-друге, це додаткове залучення персоналу та техніки на ручні перепідключення у той час, коли їх можна було б задіяти на підготовку мереж до проходження осінньо-зимового періоду, по-третє, це шалено швидке вичерпання ресурсу нашого обладнання, яке не пристосоване до такої кількості відключень та включень, і нарешті головне – це величезний моральний тиск на наш персонал, людей, які покликані давати світло, а не відбирати його у людей!

Маємо триматись, бо ворог тільки й очікує на нашу слабкість. Не маючи змоги зламати наших воїнів на передовій, він узявся за цивільне населення в тилу. Усім нам зараз складно і важко, але ми уже пройшли цей шлях у лютому і березні 2022 року і тепер маємо зробити все, щоб росія не перемогла на цьому енергетичному фронті. Рашисти мають знати – щоб вони не робили, українців їм не зламати!