У той складний період, в якому зараз перебуває українська енергосистема, одним із варіантів забезпечення окремих підприємств великого, середнього та малого бізнесу, а то і домогосподарств безперебійним електропостачанням може стати власна генерація. Й АТ "Чернігівобленерго" готове усіляко посприяти тим, хто задумався над її встановленням!

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 8 травня 2024 року №875 з метою забезпечення автономного (резервного) електроживлення власних струмоприймачів споживач електричної енергії має право встановлювати генеруючі установки, призначені для виробництва електричної енергії, які не працюватимуть паралельно з об’єднаною енергосистемою України, або потужність яких не перевищує величину, дозволену до використання згідно з договором про надання послуг з розподілу електричної енергії. Таке підключення генеруючої установки споживачем здійснюється без отримання/надання послуги з приєднання.

Цією ж постановою НКРЕКП передбачена можливість суб’єктам господарювання (зокрема споживачам) до 1 січня 2026 року пройти спрощену процедуру приєднання генеруючих установок, які не підпадають під вищевказані категорії. Ця процедура передбачає такі етапи:

Подання замовником послуги приєднання до обленерго заяви про тимчасове приєднання (зробити це можна звернувшись до територіально найближчого адміністратора Сервісного Центру обслуговування клієнтів АТ «Чернігівобленерго» або ж направивши документи на електронну пошту vpz@energy.cn.ua). Форма заяви наведена у Додатку 1 до Порядку тимчасового приєднання електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні воєнного стану, затвердженого постановою НКРЕКП від 26 березня 2022 року №352. У заяві обов’язково зазначається інформація щодо основних технічних параметрів електроустановок (встановлена потужність, рівень напруги в точці приєднання, режими роботи, термін введення в експлуатацію тощо). Інша інформація зазначається у заяві про тимчасове приєднання за її наявності.

До заяви про тимчасове приєднання суб’єкт господарювання додає:

довідку військової адміністрації про необхідність термінового приєднання таких електроустановок;

графічні матеріали у довільній формі із зазначенням місця розташування електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії, меж земельної ділянки та прогнозованої точки приєднання (для об’єктів, що приєднуються до електричних мереж уперше).

Інші додатки до заяви про тимчасове приєднання, подання яких передбачено пунктом 8 до Порядку, надаються за наявності.

УВАГА! Спрощена процедура приєднання генеруючих установок можлива лише за умови надання замовником до АТ «Чернігівобленерго» довідки військової адміністрації про необхідність термінового приєднання таких електроустановок.

Для суб’єкта господарювання, який має намір приєднати електроустановки, призначені для виробництва електричної енергії з енергії сонця та/або вітру, обов’язковою умовою для приєднання (підключення) таких електроустановок, згідно із зазначеним пунктом, є встановлення таким суб’єктом господарювання установок зберігання енергії потужністю, що рівна або перевищує величину встановленої потужності такої генеруючої установки та ємністю, що має забезпечити не менш ніж 4 години видачі потужності на рівні потужності такої генеруючої установки.

Надання замовнику оператором системи розподілу не пізніше ніж на другий календарний день з дати реєстрації заяви (у зазначений у заяві про приєднання спосіб обміну інформацією) підписані оператором системи розподілу проєкт договору про приєднання та технічні умови на приєднання з технічними вимогами, що мінімально необхідні для забезпечення паралельної роботи електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії, з енергосистемою (у тому числі щодо організації комерційного обліку) та забезпечення безпеки постачання електричної енергії.

З метою приєднання, згідно з цим пунктом, електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії, сторонами має використовуватися у пріоритетному порядку існуюча енергетична інфраструктура, в тому числі майданчики існуючих користувачів, а також типові технічні рішення.

У разі, якщо потужність таких електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії, перевищує 5 МВт, технічні умови підлягають погодженню оператором системи розподілу з оператором системи передачі щодо наявності технічних вимог до мережі системи передачі та вимог, необхідних для забезпечення меж операційної безпеки об’єднаної енергосистеми України. Оператор системи передачі протягом не більш ніж двох робочих днів з дати надходження технічних умов погоджує їх та/або надає пропозиції стосовно їх коригування.

Технічні умови видаються оператором системи розподілу враховуючи фактичну конфігурацію (топологію) електричних мереж з урахуванням перспективи їх відновлення до початку осінньо-зимового періоду, існуючого та прогнозного навантаження елементів електричних мереж у осінньо-зимовому періоді без урахування чинних технічних умов за укладеними договорами про приєднання та технічних умов, виданих суб’єктам господарювання згідно з вимогами цього пункту.

Договір про приєднання укладається у довільній формі та має містити:

основні технічні характеристики приєднання;

точку приєднання;

сторону, відповідальну за реалізацію технічних вимог;

термін дії договору та календарний план реалізації сторонами заходів, передбачених технічними умовами на приєднання;

порядок розрахунків та вартість виконання оператором системи розподілу технічних вимог;

право оператора системи розподілу розірвати договір про приєднання в односторонньому порядку у випадку невиконання замовником послуги з приєднання своїх обов’язків у строки, визначені в договорі про приєднання та/або календарному плані реалізації надання послуги з приєднання.

Обов’язковим додатком до договору про приєднання має бути узгоджений сторонами календарний план реалізації надання послуги з приєднання.

Суб’єкт господарювання, який, згідно з цим пунктом, має намір приєднати електроустановки, призначені для виробництва електричної енергії, зобов’язаний забезпечити виконання своїх обов’язків, передбачених договором про приєднання, та підключення таких електроустановок до електричної мережі не пізніше 1 січня 2026 року.

Приєднання генеруючої установки за спрощеною процедурою здійснюється без справляння плати за потужність!


https://online.fliphtml5.com/darly/atdi/