Як правильно оформити електроопалювальну установку, щоб в опалювальний період (із 1 жовтня до 30 квітня) мати можливість скористатися спеціальною ціною на електроенергію?

Рубець Сергій Михайлович, начальник служби технічного аудиту АТ «Чернігівобленерго»:

– Постановою Кабінету Міністрів України №632 від 31 травня 2024 року були встановлені нові фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів з 1 червня 2024 року до 30 квітня 2025 року. Однак цією ж Постановою в окрему категорію виділили індивідуальних та колективних побутових споживачів, які проживають в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу та квартирах), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками. Для них ціна на електроенергію буде диференційованою в опалювальний та неопалювальний період залежно від обсягів споживання. Однак, щоб скористатися такою можливістю, споживач має підтвердити введення в експлуатацію електроопалювальної установки в установленому порядку. 21 червня відбулася нарада під головуванням Голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, де було чітко визначено алгоритм дій для побутових споживачів, операторів системи розподілу та постачальників універсальних послуг для такого підтвердження.

Розпочнемо із найпростішого запитання: яке помешкання вважається обладнаним електроопалювальною установкою? Те, в якому встановлено електроопалювальну установку, згідно з проєктною документацією на об’єкт (житловий будинок) у частині його електрозабезпечення. Причому лише за умови відсутності іншого виду опалення!

Проєкт електропостачання всієї опалювальної площі житлового будинку споживач має право замовити в будь-якій організації, що має ліцензію на виконання проєктних робіт. А підтвердженням встановлення електроопалювальної установки будуть документи про введення її в експлуатацію. Це може бути технічний паспорт житлового будинку, у якому в графі «вид опалення» зазначено електроопалення, або ж акт обстеження чи допуску на підключення до електричної мережі електроустановки, складений уповноваженим представником оператора системи розподілу.

Хочу наголосити, що потужність електроопалювальної установки не може перевищувати потужність, дозволену до споживання за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії, у цій точці розподілу. Якщо потужність електроопалювальної установки перевищує дозволену потужність, споживачу перед її встановленням необхідно отримати послуги з приєднання у зв’язку зі зміною технічних параметрів для збільшення величини дозволеної до використання потужності.

Для того ж, щоб у період з 1 жовтня до 30 квітня домогосподарство отримало можливість скористатися зниженою ціною на електричну енергію, побутовий споживач, який проживає в житловому будинку, обладнаному електроопалювальною установкою, має звернутися до оператора системи розподілу, до електричних мереж якого приєднані електроустановки споживача (у нашій області це АТ «Чернігівобленерго»), із письмовою заявою щодо внесення до паспорту точки розподілу інформації про наявність установки електроопалення. До заяви він має додати копію проєкту електропостачання об’єкта побутового споживача (житлового будинку) та підтверджуючі документи про введення в експлуатацію електроопалювальної установки. Така заява із копіями доданих до неї документів подається споживачем особисто, через уповноваженого належним чином представника, надсилається поштовим рекомендованим відправленням, в електронному вигляді чepeз офіційний вебсайт оператора системи розподілу із застосуванням електронного цифрового підпису aбo ж за допомогою інших електронних сервісів, запропонованих OCP.

Якщо всі необхідні документи надані і відповідають вищезазначеним вимогам, оператор системи розподілу протягом десяти poбoчиx днів з дня реєстрації письмової заяви надає побутовому споживачу підписаний паспорт точки розподілу із зазначеною в ньому інформацією щодо наявності установки електроопалення. Не пізніше наступного робочого дня з дня направлення споживачу паспорта точки розподілу OCP інформує постачальника універсальних послуг про наявність у такого споживача установки електроопалення. А далі уже постачальник універсальних послуг відображає цю інформацію в особовому рахунку споживача.

Додаток до Протоколу від 21.06.2024 №77/1-П, де описаний увесь алгоритм дій для побутових споживачів, операторів систем розподілу та постачальників універсальних послуг, ви можете прочитати на нашому офіційному сайті у розділі «Побутові споживачі» (Інформація, щодо порядку дій, які необхідно виконати побутовим споживачам, ОСР та ПУП для підтвердження обладнання житлового будинку електроопалювальною установкою в установленому порядку).