В АТ «Чернігівобленерго» підбили підсумки роботи компанії за перше півріччя 2024 року і ми хочемо розповісти про деякі з них. Сьогодні це буде розчищення трас ліній електропередачі.

І червень, і липень цього року виявилися дуже «багатими» на аварії у мережах. В основному їх причина була банальною – несприятливі погодні умови (шквальний вітер, зливи, грози, град), які спричинили замикання, обриви проводів та пошкодження опор через падіння на них гілок дерев, що перебували у безпосередній близькості до ліній. Як наслідок – споживачі страждали від тривалої відсутності електропостачання, а енергетики працювали понаднормово, щоб його відновити. За цей час до кол-центру нашого підприємства надійшли десятки скарг (не плутати зі зверненнями та заявками!), і частина із них була з наріканнями на те, що енергетики невчасно провели у населених пунктах області розчистку аварійних дерев, що і стало причиною відключень світла у їхніх домогосподарствах. 

☝️ Отож вкотре ми хочемо наголосити: згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року №105, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

🔸 на об’єктах благоустрою державної або комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;

🔸 на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;

🔸 на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники або власники цих територій;

🔸 на безхазяйних територіях та пустирях – органи місцевого самоврядування;

🔸 на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

Ми були б дуже раді, якби власники зелених насаджень таки прислухались до наших рекомендацій і допомогли насамперед собі забезпечити надійне електропостачання, бо, зі свого боку, енергетики також роблять усе можливе, щоб мінімізувати кількість аварій, спричинених аварійними деревами. Так, лише за першу половину 2024 року наші відокремлені підрозділи розчистили понад 1000 кілометрів трас повітряних ліній електропередачі 0,4-10 кВ:

📌 Бахмацький РЕМ – 197,12 км;

📌 Корюківський РЕМ – 255,89 км;

📌 Ніжинський РЕМ – 168,58 км;

📌 Прилуцький РЕМ – 201,56 км;

📌 Чернігівський РЕМ – 261,85 км;

📌 Чернігівські МЕМ – 9,4 км.

Плюс іще 61,85 кілометра трас повітряних ліній було розчищено підрозділами, що працюють з мережами іншого класу напруги – 35-110 кВ. 

Літо триває, а за ним знову прийде осінь зі зливами та вітрами, тож, шановні споживачі, ми дуже просимо вас просто зараз ретельно роздивитися зелені насадження у своєму дворі та біля нього, а також звернути увагу на насадження, які є на вулицях вашого міста чи села, якщо поряд проходить лінія електропередачі. Подбавши зараз про стан цих зелених насаджень, ви убезпечите себе від аварійних перерв в електропостачанні в майбутньому! 

‼ Нагадаємо! Охоронні зони електромереж проходять уздовж повітряних ЛЕП у вигляді земельних ділянок та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх дротів на відстань:

🔸 2 метри – для повітряних ліній напругою до 1 кВ;

🔸 10 метрів – для повітряних ліній напругою до 20 кВ;

🔸 15 метрів – для повітряних ліній напругою до 35 кВ;

🔸 20 метрів – для повітряних ліній напругою до 110 кВ.

‼ І не забувайте про електробезпеку! Якщо збираєтесь розчистити зелені насадження біля свого домогосподарства, не забудьте звернутися у наш відокремлений підрозділ, який обслуговує ваш населений пункт, з відповідною заявою для відключення лінії електропередачі. Робити це потрібно заздалегідь, адже маємо завчасно попередити про відключення ваших сусідів!