АТ «Чернігівобленерго» продовжує готуватися до проходження осінньо-зимового періоду. Цього разу під реконструкцію потрапила кабельна лінія у центрі Чернігова.

– Ця кабельна лінія була введена в експлуатацію в 1976 році. Внаслідок старіння ізоляції кабелю відбувались часті відключення електропостачання у центральній частині міста (а це 2108 споживачів), що призводило до погіршення показників SAIDI (середньої тривалості відключення для кожного споживача) та SAIFI (середньої кількості знеструмлень одного споживача), значних фінансових витрат на аварійно-відновлювальні роботи та до соціальної напруженості населення через часті відключення, – говорить заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ "Чернігівобленерго" Сергій Переверза. – Крім того, цей мікрорайон дуже постраждав у лютому-березні 2022 року від агресії росіян, мережі електропостачання винятком не стали. А тому цього року було вирішено господарським способом виконати заміну цієї кабельної лінії.

Чернігівські енергетики проклали кабельну лінію довжиною 550 метрів по новій трасі. Під час виконання робіт був використаний кабель з ізоляцією зі зшитого поліетилену, який підприємство отримало в якості гуманітарної допомоги від іноземних партнерів.

– Кабель з ізоляцією зі зшитого поліетилену має підвищену термічну та механічну стійкість, що дозволяє йому зберегти форму, електричні та механічні характеристики при різних типах експлуатації, в тому числі і під час прокладки у землі. Він має велику пропускну спроможність, знижує діелектричні втрати до мінімуму, а при перевантаженні мережі допомагає уникнути короткого замикання, – пояснює Сергій Переверза. – Тому, сподіваємось, від цієї реконструкції виграють всі – і споживачі, у оселях яких значно покращитись якість електропостачання, і наше підприємство, яке зможе зменшити втрати в мережі та звести до мінімуму витрати на аварійні ремонти.