Рік тому ми ділилися з вами цікавою статистикою щодо наслідків неналежного утримання зелених насаджень їхніми власниками. Цифри вийшли доволі вражаючі. За 9 місяців 2023-го було зафіксовано:

385 перерв в електропостачанні внаслідок падіння дерев або гілок на лінії електропередачі (випадки падіння дерев через обстріли рашистів не враховувались);

181,2 тисячі споживачів певний час перебували без електропостачання і, відповідно, комфорту;

3156 годин у цих споживачів не було світла;

1,46 мільйона гривень збитків було нанесено АТ «Чернігівобленерго» через аварії, спричинені падінням дерев та гілок на лінії.

Здавалось би, що може бути красномовніше? Навіть без складних математичних формул тут зрозуміло: належне утримання зелених насаджень на своїй території вбереже споживача від аварійних відключень світла. Однак минув рік і… новим цифрам у статистиці подивувались навіть енергетики з величезним трудовим досвідом. Отож за 9 місяців 2024-го ми зафіксували:

747 перерв в електропостачанні внаслідок падіння дерев або гілок на лінії електропередачі;

209,5 тисячі споживачів певний час перебували без електропостачання і, відповідно, комфорту;

6112 годин у них не було світла;

3,14 мільйона гривень збитків було нанесено АТ «Чернігівобленерго» через аварії, спричинені падінням дерев та гілок на лінії.

Якщо порівняти, то цьогорічна статистика «перевершила» минулорічну майже удвічі! І це той випадок, коли нічого хорошого у великих цифрах немає. Тільки уявіть: на ті 3,14 мільйона гривень збитків, які були витрачені на усунення пошкоджень в мережах 0,4-10 кВ, пов’язаних з падінням гілок та дерев внаслідок їх неналежного догляду, можна було:

встановити 4 реклоузери на повітряних лініях 10 кВ;

реконструювати 3 км повітряних ліній 10 кВ з заміною проводів на захищені;

замінити 6 КТП 10/0,4 кВ;

реконструювати 2,5 км повітряних ліній 0,4 кВ з встановленням розвантажувальних КТП 10/0,4 кВ;

виконати заміну 900 м кабельних ліній 10 кВ.

Не один раз за цей рік ми розповідали своїм споживачам про наслідки неналежного утримання зелених насаджень, нагадували про зони відповідальності в цьому питанні, окреслювали алгоритм дій під час розчищення насаджень на приватній і комунальній територіях і навіть наголошували на періодах, коли краще робити обрізку без школи для дерев і кущів. Як бачимо, висновки з цього зробив мало хто. Однак якщо і зараз відповідальні за ту чи іншу територію не схаменуться, наслідки будуть плачевними, адже попереду на нас очікує зимовий період, який і так обіцяє бути доволі непростим через складну ситуацію в енергосистемі країни, аварійні ж ситуації, спричинені неналежним утриманням зелених насаджень, лише поглиблять ці більш глобальні проблеми, а в кінцевому результаті постраждають споживачі, які знову будуть вимушені певний період сидіти без світла.

Іще раз наголосимо: АТ «Чернігівобленерго» також бере активну участь у розчищенні трас охоронних зон ліній електропередачі. Щороку ми розробляємо свої графіки розчищення, погоджуємо їх з відповідними органами і ретельно дотримуємося. Так, лише з початку цього року персоналом Товариства було розчищено 1668 кілометрів трас повітряних ліній 0,4-110 кВ. Однак розчистити усі дерева і кущі, що ростуть біля ЛЕП і спричиняють аварії, енергетики не можуть фізично, та і врешті-решт не зобов’язані робити цього за законодавством. Незважаючи на це, до нас, як до оператора системи розподілу, регулярно звертаються мешканці регіону з вимогами привести їхні зелені насадження у відповідність. Тому принагідно іще раз нагадуємо: згідно з діючими в Україні нормативно-технічними документами, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;

на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;

на територіях земельних ділянках, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій;

на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;

на приватних садибах і прилеглих ділянках – їхні власники або користувачі.

У свою чергу, АТ «Чернігівобленерго» готове посприяти безпечному проведенню робіт щодо приведення зелених насаджень у належний стан відповідними особами, знеструмивши ЛЕП або їх окремі елементи за умови попереднього погодження дати виконання таких робіт.

Тож давайте врешті-решт разом подумаємо, як краще підготуватися до проходження зимового періоду, і зведемо до мінімуму можливості відключень електропостачання через аварії, спричинені неналежним утриманням зелених насаджень.