Стабільність постачання електроенергії споживачам залежить від безаварійної роботи повітряних ліній 35-110 кВ, по яких електроенергія передається до понижувальних підстанцій, а далі розподіляється споживачам. До 2016 року технічним обслуговуванням і ремонтом повітряних ліній займався персонал служб повітряних ліній Північних і Південних високовольтних електромереж.

  У квітні 2016 року була створена служба ліній електропередач 35 кВ і вище для забезпечення координації робіт служб повітряних ліній Північних і Південних ВЕМ по розвитку електричних мереж 35-110 кВ, організації ремонтів та технічного обслуговування ліній, підвищення надійності і економічності їх роботи. Начальником служби призначили Ігоря Головача.

  З березня 2019 року персонал служб ліній високовольтних електромереж був переведений до штату служби ліній електропередач 35кВ і вище (далі – СЛЕП). Структурно служба складається з північної зони обслуговування, в яку входять 4 виробничі дільниці (Чернігівські №1 та №2, Менська, Новгород-Сіверська) і південної зони обслуговування, в яку входять 3 виробничі дільниці (Прилуцькі №1 і №2 та Ніжинська). У штатному розписі СЛЕП нараховується 47 чоловік, у тому числі 16 інженерно-технічних працівників та 31 електромонтер. Очолюють південну і північну зони обслуговування старші майстри.

  «Головне, що ми зберегли колектив і від нас ніхто не пішов. Навіть ті, хто спробував попрацювати за кордоном, залюбки повернулися назад», - каже начальник СЛЕП Ігор Головач. Кожного року лінійники складають іспити, бо робота у них з підвищеною небезпекою. Мають добре знати лінії: через яке болото пройти, через яке село проїхати, аби оперативно ліквідувати наслідки аварійних ситуацій.

  Найбільша біда для електромонтерів СЛЕП – це просіки. Доводиться електромонтерам опановувати професію лісорубів. Та, якщо по південній зоні вирубані дерева рахують штуками, то по північній – гектарами. Дерева ростуть, просіки, які були по 6-8 метрів, сьогодні значно зменшились, їх потрібно розширювати. Роботи виконуються з дозволу лісових господарств, але переважно власними силами –  щоб не допустити пошкодження високовольтних ліній, коло яких вони ростуть. Адже, коли дерево падає на лінію електропередач, без світла може залишитися не одне село і навіть місто.

 Якби ж тільки дерева спричиняли аварійні ситуації. Відбуваються знеструмлення і через жадібних до легкої наживи людей. Зрубати кутники і здати їх на металобрухт – це вже не поодинокі випадки. Так, нещодавно з ПЛ- 110 кВ «Терещенська – Оболоння» зловмисники вкрали кутники з опори над каньйоном. Зрозуміло, що під час негоди 30-метрова конструкція не витримала вітру та впала на дерева. Без електроенергії залишилися Сосниця, Короп, Холми. Професійно, чітко, злагоджено та якісно виконували свою роботу працівники. Кожен із них знав до дрібниць коли, що і як повинен робити. Тож вдалося відновили електропостачання в короткі строки.

  Коли немає аварій, лінійники займаються повсякденною роботою – розчищенням трас, ліній від дерев, заміною ізоляторів, опор. Від дерев’яних конструкцій вже відмовилися, тепер тільки бетон і метал. Але і ці опори через 50 років виходять з ладу.

   У минулому році в рамках затвердженої Інвестиційної програми  була введена в роботу після реконструкції повітряна лінія 35 кВ «Козелець-Савин».

   Зокрема, дана лінія забезпечує живлення об’єктів соціальної сфери: закладів освіти, охорони здоров’я, державного управління та інфраструктури (котелень, об’єктів системи водо- та газопостачання) сіл Савин, Євмінка, Крехаїв, Карпоки, Привітне, Омелянів, Калитянське, Озерне, Сокирин, Полуянів, Булахів. Для реалізації будівництва було запроваджено сучасні технічні рішення та матеріали, що відповідають новим стандартам.

   Покращити енергонезалежність країни та припинити імпорт електроенергії від мереж об'єднаної енергосистеми Республіки Білорусь вдалося завдяки закінченню будівництва ПЛ 35 кВ "Замглай - Олешня". Раніше електропостачання частини споживачів електричної енергії Ріпкинського району Чернігівської області раніше забезпечувалося з Республіки Беларусь по ПЛ 110кВ «Терехівка-Добрянка». Виконання цих робіт - це продовження оновлення мереж 35-110 кВ та ще один крок до енергетичної безпеки області.

   В енергетиці випадкових людей немає. Є ті, що люблять, цінують свою роботу, попри її складність, незручні умови праці та небезпеку. І виконують її на високому рівні. В прямому і переносному сенсі.