Питання тарифів на сьогодні дуже актуальне, тому задля економії сімейного бюджету все більше споживачів переходять на так званий «багатозонний» облік електроенергії. В чому ж полягають його специфіка та переваги? Передусім, «зонні» прилади обліку будуть корисні для споживачів, яким, через особливий режим життєдіяльності зручніше користуватися електроприладами в нічні години.

У першу чергу «зонні» прилади доцільно встановлювати наступним категоріям споживачів:
- споживачам, які використовують електричну енергію переважно в нічний час (з 23-00 до 7-00);
- із відсутністю гарячого водопостачання;
- із електронагрівальними установками;
- будь-якому споживачу, який використовує багато електроенергії, однак бажає законно економити при оплаті за спожиту електроенергію.

 

  Перевага «двозонного» приладу обліку в тому, що споживачеві не обов’язково перебудовувати свій графік споживання електроенергії. Економія вартості електроенергії буде в будь-якому разі.

За наявності у споживача «двозонного обліку» споживання електроенергії за періодами часу розрахунки населення проводяться за відповідними тарифами та такими тарифними коефіцієнтами:

- 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години);
- повний тариф у інші години доби.

 

  Перевага «тризонного» приладу обліку полягає в тому, що споживач може суттєво знизити вартість електроенергії у випадку, якщо значна її частка буде споживатися у нічний час. Використання електроенергії в піковий період (з 8-00 до 11-00 та з 20-00 до 22-00), коли її вартість складає 150% від тарифу, що діє, бажано мінімізувати.

 

  Використання електроенергії в нічний час проводиться, в першу чергу, за рахунок електроопалювальних та нагрівальних пристроїв, звичайна частка яких у питомій вазі загального обсягу електроенергії, що споживається, становить від 30% до 50%. Крім того, перебудовуючи графік споживання електроенергії при використанні інших електроприладів (наприклад, пральної машини або праски з 23-00 або до 7-00), споживач має можливість максимально заощаджувати на вартості електроенергії.

Таким чином, при використанні «зонних» приладів обліку, абонент економить на споживанні електроенергії законними методами, енергосистема розвантажується, енергоспоживання рівномірно розподіляється за часом доби і як результат — покращується якість енергопостачання.

 

  

Період часу

 

нічний

денний

напівпіковий

піковий

2-зонні тарифи, диференційовані за періодами часу

Тарифні коефіцієнти

0,5

1

Тривалість періоду, год.

з 23:00 до 7:00

в інші години доби

3-зонні тарифи, диференційовані за періодами часу

Тарифні коефіцієнти

0,4

1

1,5

Тривалість періоду, год.

з 23:00 до 7:00

з 7:00 до 8:00;
з 11:00 до 20:00;
з 22:00 до 23:00

з 8:00 до 11:00;
з 20:00 до 22:00

 


Як встановити «багатотарифний» лічильник?

 

1. Придбати такий лічильник можна в Сервісних центрах АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО», які знаходяться у кожному відокремленому підрозділі товариства.

2. Придбаний прилад може бути запараметризований (запрограмований) виробником або потребувати такої параметризації. Первинна параметризація здійснюється безкоштовно персоналом нашого товариства.

3. В Сервісному центрі РЕМ укласти договір про надання послуг по заміні (встановленню) приладу обліку, отримати та сплатити рахунок за ці послуги.

4. Через декілька днів з моменту оплати вартості лічильника та послуг по його заміні, прилад буде запрограмовано та встановлено за Вашою адресою. Дату проведення робіт з Вами буде узгоджено по телефону.


Додаткові роз’яснення та консультації можна отримати за телефоном в м. Чернігів:
0 800 210 310 - Кол-центр АТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО"