Досвід впровадження та супровід автоматизованої системи технічного обслуговування та ремонтів електричних мереж, модернізацію комунікаційних мереж, серверного обладнання, систем відображення диспетчерського пункту обговорили очільники відповідних напрямків на нараді з питань цифрової трансформації операторів системи розподілу, що відбулася в АТ «Чернігівобленерго». Участь в ній взяли також представники Операторів системи розподілу: АТ «Сумиобленерго», АТ «Вінницяобленерго», ТОВ «ЛЕО», ПрАТ Підприємство з експлуатації електричних мереж «ЦЕК».

Активне впровадження інтелектуальних, цифрових технологій в виробничі, організаційно-управлінські процеси вже відбуваються в АТ «Чернігівобленерго».

Зокрема, йдеться про використання комплексу прикладного програмного забезпечення для підвищення ефективності експлуатації електричних мереж з автоматизацією процесів керування технічним обслуговуванням та ремонтами «АСТОР». З учасниками наради, досвідом поетапного впровадження та супроводу модулів автоматизованої системи поділилися Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький, директор технічний Сергій Фелик, директор з інформаційних технологій Ігор Лапигін.

«Потреби ринку та очікування клієнтів радикально змінюють способи обслуговування електричних мереж. Щоб задовольняти потреби наших клієнтів, які б відповідали найвищим стандартам якості та характеристик, наша діяльність сьогодні повинна бути орієнтованою на майбутнє, інтелектуальне та цифрове. У розподілі електроенергії першими для цифрової трансформації виступають процеси, які передбачають велику кількість повторюваних дій: підключення нових споживачів, обслуговування мережі, управління даними» - підкреслив Голова правління Михайло Ільницький.

Модулі автоматизованої системи «АСТОР» призначені для широкого спектра технічних завдань: формування поопорних схем ліній електропередач, схем підстанцій, схем кабельних ліній, кабельних ліній зв’язку, схем релейного захисту і автоматики, та їх коригування у випадку зміни схеми та її технічних параметрів, - зазначив Сергій Фелик. Завдяки АСТОРу в автоматичному режимі формуються бази даних: технічної, нормативно-довідникової інформації про електромережі та їх елементи. Система підвищує мобільність, оптимізує затрати служб та їх робочий час, суттєво спрощує процес формування необхідної інформації.

Були уточнені плани робіт по впровадженню модулів «АСТОР» протягом 2021-2022 років та обговорені наступні кроки в контексті виконання останніх заходів Інвестиційної програми.

Крім автоматизації поточних процесів, обговорили організацію телекомунікаційної інфраструктури ОСР.

Згідно загальної концепції розвитку та модернізації комунікаційних мереж, зокрема в АТ «Чернігівобленерго» була визначена необхідність внесення змін до архітектурних та структурних складових комп’ютерної мережі, яка виконує функції передачі даних та мультимедіа інформації.

Завершено перший етап, що проводився у 2020-2021 роках, який включав повне оновлення ядра корпоративної мережі та серверного обладнання.

Учасники наради ознайомилися та оглянули оновлене, за сучасними стандартами, серверне приміщення для безперебійної, безпечної і довговічної роботи всіх основних і допоміжних систем.

Паралельно, триває модернізація мережевого обладнання у віддалених підрозділах Товариства, змінюються канали зв’язку, що забезпечують більш надійну й швидку роботу всіх систем підприємства.

Одним з найближчих етапів є повна модернізація системи відображення диспетчерського пункту, а саме використання сучасних цифрових технологій відображення та контролю стану електричних мереж області.

Пандемія 2020 року чітко продемонструвала, що нецифрові методи управління застаріли, а на зміну їм вже прийшли нові й більш ефективні. Саме такі цифрові методи покликані оперативно реагувати на нові потреби споживачів та нові виклики.